Láthatatlan fenyegetés: mérgező fémek bújnak meg mindennapi higiéniai termékekben
Globál

Láthatatlan fenyegetés: mérgező fémek bújnak meg mindennapi higiéniai termékekben

Portfolio
A Berkeley Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatói legfrissebb kutatásuk eredményeként 14 különböző márka 30 tamponjában összesen 16 féle fémet azonosítottak, köztük olyan mérgező anyagokat, mint az ólom és az arzén – írta meg a Interesting Engineering portál a Science Direct folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A kutatók bio és hagyományos tamponokat egyaránt vizsgáltak, és mindkét típusban kimutatták a káros anyagok jelenlétét. A hagyományos eljárással készülő tamponokban főként ólmot, míg a bio változatokban arzént találtak a kutatók. Ezek a fémek bizonyítottan károsíthatják a belső szerveket, az agyat, valamint az ideg- és hormonrendszert, sőt, hatással lehetnek a magzati fejlődésre is.

Jenni A. Shearston, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy a hüvely érzékenysége és a tamponok széles körű használata miatt fennáll a veszélye, hogy a helyzet könnyen valódi közegészségügyi problémává eszkalálódik.

A kutatók szerint a fémek jelenléte növelheti a nőknél a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a meddőség, sőt a demencia kockázatát is.

A szakértők egyelőre nem tudták pontosan meghatározni, hogyan kerültek a fémek a tamponokba. Feltételezések szerint vagy a gyártási folyamat során szívódhattak fel, vagy olyan adalékanyagként használt fehérítő- és antibakteriális szerek miatt lehetnek jelen.

A tanulmány szerzői további vizsgálatokat sürgetnek annak felmérésére, hogy a hüvely mennyit szív fel ezekből a fémekből, és hogy a szervezet más vegyi anyagokat is felvesz-e.

A kutatók ezen kívül felhívták a figyelmet a gyártási folyamat hiányos szabályozására, és kiemelték, remélik, hogy kutatásuk eredményeképp a gyártókat kötelezni fogják termékeik fém- és mérgező fémtartalmának vizsgálatára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna aknamentesítő páncélos