Küszöbön a szélsőjobb győzelme Franciaországban? – A belügyminiszter már az erőszak elszabadulására készül
Globál

Küszöbön a szélsőjobb győzelme Franciaországban? – A belügyminiszter már az erőszak elszabadulására készül

Portfolio
A vasárnapi francia nemzetgyűlési választások előtt megjelent mandátumbecslések szerint a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülésnek nem lesz meg az abszolút többséghez szükséges 289 mandátuma, így nem kerül kormányra a szélsőjobb.

A Reuters által ismertetett OpinionWay-felmérés szerint a Nemzeti Tömörülés 205-230 mandátumot szerezhet a nemzetgyűlési választások vasárnap esedékes második fordulójában. Az egyesült baloldal, az Új Népfront 145-175 mandátumot, az Emmanuel Macron mögött álló centrista Együtt formáció 130-162 mandátumot vihet el.

Az Odoxa mandátumbecslése szerint a Nemzeti Tömörülésnek akár a 250 mandátum is meglehet, de ez még mindig kevés az abszolút többséget jelentő 289 képviselői helyhez.

Az Ifop-Fiducial mandátumbecslése 210 és 240 közé teszi a Le Pen-párt lehetséges mandátumainak számát.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje korábban kijelentette,

csak akkor alakítanak kormányt, ha abszolút többséget szereznek.

Marine Le Pen ezt később azzal pontosította, hogy relatív többség esetén megpróbálnak majd képviselőket megnyerni más pártokból. Ez leginkább a jobbközép Köztársaságiak párt képviselőit jelentheti, de a párt egyes jelöltjei már az első forduló előtt összefogtak és koordináltan indulnak a Nemzeti Tömörüléssel, így kevéssé valószínű, hogy más konzervatívok később csatlakoznának.

A nemzetgyűlési választásokon kizárólag egyéni képviselőket választanak. Az 577 mandátumból az első fordulóban 76-ot vittek el a több mint 50 százalékot szerzett jelöltek. A két forduló között az Új Népfront és az Együtt jelöltjei a legtöbb választókörzetben visszaléptek egymás javára a Nemzeti Tömörülés megakadályozása érdekében. A mostani felmérések azt mutatják, hogy

a szélsőjobb elleni „republikánus front” sikeresen háríthatja el a Nemzeti Tömörülés abszolút többségét.

Az Új Népfront egyik tagpártja, a szocialisták elnöke, Raphaël Glucksmann ugyanakkor azt mondta, nem szabad biztosra venni, hogy nem szerezhetnek abszolút többséget Le Penék, mert az elbizakodottság demobilizálhatja a szavazókat, ami a Nemzeti Tömörülés malmára hajthatja a vizet.

Az Ifop egyik kutatója szerint nem lehet kizárni, hogy végül az Új Népfront több mandátumot szerez, mint a Nemzeti Tömörülés.

Gérard Darmanin belügyminiszter ismertette, hogy amióta Macron június 9-én feloszlatta a Nemzetgyűlést, 51 jelöltet vagy aktivistát ért fizikai támadás. Darmanin szerint

tartani lehet attól, hogy vasárnap az eredmények ismeretében kitör az erőszak,

ezért megerősített rendőri jelenléttel készülnek, és betiltotta a szélsőbaloldali Engesztelhetetlen Franciaország egy vasárnap estére tervezett demonstrációját is.

A nemzetgyűlési választásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Címlapkép: Svájcban élő franciák Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyűlési frakcióvezetője és Jordan Bardella, az RN elnöke kampányplakátját nézik, amint voksolni érkeznek az előrehozott francia parlamenti választások első fordulójában a svájci Lausanne-ban 2024. június 30-án. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna aknamentesítő páncélos