Hiába takargatták, fény derült az OpenAI kényes titkára
Globál

Hiába takargatták, fény derült az OpenAI kényes titkára

Portfolio
Tavaly év elején hackerek törték fel a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI rendszereit. A New York Times nyomozása alapján az internetes bűnözők a vállalat legújabb mesterséges intelligencia technológiáihoz férhettek hozzá, a dolgozók belsős beszélgetésein keresztül. A cég szerint az AI-modellt tároló adatbázisokhoz és a felhasználók személyes adataihoz nem jutottak el a támadók.

Az esetet jól ismerő két személy elmondása alapján, az OpenAI vezetői 2023 áprilisában számoltak be a dolgozóknak és a cég igazgatótanácsának a történtekről.

Mivel azonban felhasználók és partnerek adatait nem érintette a hackertámadás, a részleteket a vállalat azóta sem tárta nyilvánosság elé.

A cég munkatársai között többen is attól tartottak, hogy esetlegesen Kína vagy más politikai hatalom próbálta meg ellopni a vállalat legújabb technológiáit, azonban a vezetők szerint a támadóknak nem voltak kapcsolataik külföldi kormányokkal.

mérlegeléseik szerint nemzetbiztonsági kockázat nem állt fent, ezért az FBI-t és más bűnüldöző szerveket nem tájékoztattak a behatolásról.

Az esetet követően az OpenAI egyik AI-biztonságért felelős műszaki menedzsere, a cégtől idén tavasszal távozó Leopold Aschenbrenner aggodalmát fejezte ki a vállalat vezetése felé, hogy nem tesznek eleget a külföldi aktorok felől érkező támadások megelőzéséért. Aschenbrenner szerint a kirúgása valójában ennek a felszólalásának köszönhető, bár ezt az OpenAI ennek ellenkezőjét állítja:

Nagyra értékeljük az aggodalmakat, amelyeket Leopold az OpenAI-nál felvetett, és nem ezek vezettek az elszakadásához. Miközben osztjuk a biztonság iránti elkötelezettségét, nem értünk egyet azokkal az állításokkal, amelyeket azóta a munkánkkal kapcsolatban tett

– mondta a történtekre reagálva az OpenAI szóvivője, Liz Bourgeois.

A hasonló, biztonságot érintő viták nem újdonságok a kaliforniai cég háza táján. Idén tavasszal például a vállalat feloszlatta a kifejezetten az embernél okosabb mesterséges intelligencia rendszereket felügyelő részlegét, miután annak vezetőivel nem tudtak közös nevezőre jutni a biztonságot érintő kérdésekben.

Címlapkép forrása: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
rishi sunak