Brit választás: kiütötte a Munkáspárt a konzervatívokat, érkeznek az eredmények
Globál

Brit választás: kiütötte a Munkáspárt a konzervatívokat, érkeznek az eredmények

Szabó Ákos
A tegnap éjjeli exit poll után a hivatalos eredmények is elkezdtek beérkezni a brit választásokról, amely alapján a BBC becslése szerint a Munkáspárt hatalmas, 170 fős többségre számíthat, hiszen a 650 képviselői helyből 410-et szereztek meg. A Konzervatív Párt ezzel szemben 144 mandátumos frakcióval készülhet az ellenzéki szerepre, ami a párt 1834-es alapítása óta annak a valaha volt legrosszabb eredményének számít. Rishi Sunak kormányfő, aki szerint "a britek ma este kijózanító ítéletet hoztak", telefonon gratulált az új kormányfőnek, Keir Starmernek. Starmer kijelentette: "a Munkáspárt készen áll az ország szolgálatára."

Cikkünk folyamatosan frissül...

A BBC frissítette a helyi idő szerint tegnap este 10 órakor nyilvánosságra hozott exit poll előrejelzését, mely szerint

  • a Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 144 képviselői helyre számíthat Westminsterben,

    ami A PÁRT 1834-AS ALAPÍTÁSA ÓTA AZ EDDIGI LEGROSSZABB TELJESÍTMÉNYE,

    miután a toryk ezelőtt 1906-ban szerezték a legkevesebb mandátumot, 156-ot. A legutóbbi választáson, 2019-ben Boris Johnson vezetésével 365 széket nyertek.
brit exit poll
  • Keir Starmer által történelmi diadalra vitt Munkáspártnak nem sikerült megdöntenie saját, 1997-ben elért rekordját: júliustól 410 fős frakciójuk lehet az alsóházban, ami kissé elmarad a Tony Blair által 1997-ben szerzett 418 széktől.

    EZ AZT JELENTI, HOGY A várakozások szerint a MUNKÁSPÁRT 170 FŐS TÖBBSÉGGEL FOG RENDELKEZNI,

    és megduplázta a 2019-ben szerzett 202 székének mennyiségét.
  • A liberáldemokraták 58 mandátumot szereztek az előrejelzés szerint, ami épphogy elmarad a II. világháború utáni eddigi legjobb eredményüktől, a 2005-ben szerzett 62 helytől.
  • Az előrejelzés alapján a Skót Nemzeti Pártból (SNP) mindössze 8 képviselő került be a londoni parlamentbe, ami óriási visszaesés a skót függetlenséggel kampányoló pártnak, hiszen 2019-ben 48 mandátumot bezsebelve gyakorlatilag felszántották az országrészt.
  • A jobboldali populista Reform UK a Brexit-kampány elsőszámú élharcosának, Nigel Farage-nak a vezetésével 4 mandátumot szerzett.
  • A wales-i nacionalista párt, a Plaid Cymru négy mandátummal számolhat,
  • végül pedig az eddig egyetlen egy képviselővel rendelkező Zöldek kettőre növelték a mandátumaik számát.
brit exit poll változás

"A változás most kezdődik"

A várható új miniszterelnök, Keir Starmer győzelmi beszédében úgy fogalmazott, hogy

a változás most kezdődik. És ez jó érzés, őszinte leszek. Négy és fél év munkája megváltoztatta a pártot.

Starmer hozzátette: az Egyesült Királyság a "remény napfényében" sütkérezik, miközben a toryk vereségével megkönnyebbülhet az ország, "hogy egy súlytól megszabadultunk, egy terhet végre levettünk". Starmer kiemelte, hogy a Munkáspárt szerinte "készen áll arra, hogy hazánkat szolgálja, készen áll arra, hogy Nagy-Britanniát a dolgozó emberek szolgálatába állítsa."

A miniszterelnöki hivatalát elhagyni készülő Rishi Sunak az eredmények tudatában kijelentette, hogy

vállalja a felelősséget a Konzervatív Párt történelmi jelentőségű választási vereségéért.

Sunak, aki telefonon gratulált Starmernek, azt mondta,

a brit nép ma este kijózanító ítéletet hozott, van mit tanulni belőle. És én vállalom a felelősséget a vereségért.

Sunak ma délelőtt a Buckingham-palotában fogja beadni lemondását III. Károlynak, aki ezután Keir Starmert fogja felkérni a kormányalakításra az új miniszterelnök első uralkodói audienciájának keretében. Starmer ezt követően megtarthatja első miniszterelnöki beszédét a Downing Street 10. fekete ajtaja előtt.

A konzervatívok vereségét jól példázza, hogy

olyan körzetekben is veszítettek, ahol generációk óta nem adták át a hatalmat.

Mint például Dorkingban 1885 óta, vagy a City of London és Westminster belvárosi körzetében, ahol 1931 óta ők adták a képviselőt.

Ráadásul Sunak körzetének kivételével (ahol ő nyert), a toryk alulmaradtak mind a négy korábbi miniszterelnökük kerületében is. Theresa May és David Cameron volt körzetében a libdemek győztek, míg a Boris Johnson és Liz Truss által korábban képviselt lakosok a munkáspárti jelöltre szavaztak inkább.

Közülük Truss indult csak az idei választáson, aki 14 év után hagyja el a westminsteri parlamentet,

ami önmagában is történelmi, hiszen a II. világháború előtt történt legutóbb olyan, hogy egy volt miniszterelnököt szavazzanak le választói.

Élvonalbeli toryk estek ki

A volt kormányfőn kívül vereséget szenvedett több élvonalbeli konzervatív politikus is, többek közt a párt alsóházi vezetője, Penny Mordaunt és Grant Shapps védelmi miniszter is. Shapps annak tulajdonította a vereséget, hogy

próbára tettük a hagyományos konzervatív szavazók türelmét azzal a hajlamunkkal, hogy a belső rivalizálásból és megosztottságból végtelen politikai szappanoperát kreáljunk.

Penny Mordaunt 2022-ben az egyik legfőbb esélyese volt a Boris Johnson lemondását követő pártvezetői versenynek, és Sunak után is valószínűnek tartották az indulását. Képviselői székének elvesztése után azt mondta,

a demokrácia sosem téved,

és hogy pártját az viselte meg, hogy "nem tudta tiszteletben tartani az emberek által belé vetett bizalmat", egyúttal óva intette pártját attól, hogy a választók "egyre kisebbé váló szeletéhez" beszéljen. Robert Buckland volt igazságügyi miniszter, aki szintén elvesztette mandátumát, azt mondta a BBC-nek, hogy pártja "választási armageddon" előtt áll, ami "olyan lesz, mint egy csapat kopasz férfi, akik egy fésűért harcolnak."

Jacob Rees-Mogg, aki ellenezte Boris Johnson leváltását, úgy nyilatkozott: saját magán kívül senkit sem tud hibáztatni a vereségért, mivel

ez egy nagyon rossz este volt a konzervatívok számára.

Ennek ellenére meglepetéssel szolgált, hogy Jeremy Hunt eddigi pénzügyminiszter megtartotta képviselői helyét, miután megállás nélkül, hetekig a körzetében kampányolt.

Nigel Farage örül, az SNP szomorkodik

A Brexit Pártról 2021-ben Reform UK-re átnevezett jobboldali populista párt történelme során először jutott be Westminsterbe, ráadásul négy képviselővel, a kampány elején visszatérő vezetője, Nigel Farage pedig a nyolcadik próbálkozásra szerzett mandátumot az idei választáson.

A győzelmét Farage úgy értékelte, hogy a "brit politika jobbközepén hatalmas űr tátong, és az én feladatom, hogy betöltsem ezt." Farage ezután a nyertes Munkáspártnak üzent:

Az az érdekes, hogy nincs lelkesedés a Munkáspárt iránt, egyáltalán nincs lelkesedés Starmer iránt. Valójában a szavazatok körülbelül fele egyszerűen konzervatívellenes szavazat

- jelentette ki Farage, hozzátéve:

A Munkáspárt lesz a következő áldozatunk, efelől ne legyen kétség.

John Curtice választási szakértő szerint a Reform párt a korábbi konzervatív szavazók bekebelezésének köszönheti sikerét, ráadásul

a Farage-párt által megnyert mind a négy körzetben az emberek több mint 70%-a szavazott a Brexitre.

Skóciában eközben a Munkáspárt óriási vereséget mért a függetlenségpárti Skót Nemzeti Pártra, az országrészben közel 20 százalékpontos elmozdulás történt az előbbiek javára. John Swinney vezetésével

a szebb napokat is megélt SNP mindössze nyolc képviselővel számolhat, ami 40 mandátumos visszaesés a 2019-es eredményükhöz képest.

Ez a több tucat mandátum pedig szinte teljes mértékben Anas Sarwar skót Munkáspártjához vándorolt, de a libdemeknek is sikerült pár széket megszerezniük. John Swinney nagyon gyengének nevezte pártja eredményét, majd kijelentette: "Figyelnünk arra, hogy mit üzennek nekünk a polgárok ezzel a választási eredménnyel és számos más témában."

Az évtizedek óta nem látott mennyiségű, több mint 70 mandátumot elérő libdemek vezetője, Ed Davey "kivételetesnek" nevezte a párt eredményét. A liberáldemokratáknak köszönhető például a hivatalát elhagyó Gillian Keegan oktatási miniszter bukása és más, hagyományosan konzervatív körzetek megfordítása is, különösképp dél-kelet-Angliában. Davey a számos mutatványt tartalmazó kampánya után következőképp látta az eredményt:

Szerintem lehet komolyan vitatkozni és egy kicsit szórakozni is. Magamat nem veszem politikusként komolyan. A britek problémáit akarom komolyan venni.

Ez várható az új kormánytól

A felmérésekben két és fél éve konzisztensen vezető Munkáspárt 2019-ben még 1935 óta nem látott, súlyos vereséget könyvelhetett el a radikálisabb programot hirdető Jeremy Corbynnal az élen. A baloldali ernyőpártot 2020-ban átvevő Keir Starmer – noha megválasztásakor mérsékeltebb, de markánsan baloldali programot ígért –

FOKOZTOSAN KORMÁNYOZTA A MUNKÁSPÁRTOT AZ IDEOLÓGIAI CENTRUM FELÉ,

saját megfogalmazása szerint a pártja után az országot is meg szerette volna változtatni. E következtében a párt manifesztója egyértelműen a gazdasági növekedést és a stabilitást állította középpontba.

EZZEL STARMER AZT KÍVÁNTA BIZONYÍTANI A KAMPÁNY SORÁN, HOGY A MUNKÁSPÁRT KÉSZEN ÁLL, ÉS "FELELŐSSÉGTELJESEN" KÍVÁN KORMÁNYOZNI,

ennek azonban az az ára, hogy a korábbi, általa is támogatott ambiciózusabb javaslatokat kukázni kellett a programjukból. Mint például az eredetileg 28 milliárd font értékű zöld energiacsomagról szóló ígéretüket, amelyet ennek töredékére nyestek vissza, bár ezt a korábban vezető ügyészként dolgozó Starmer a toryk hibás gazdaságpolitikájára kente.

Starmer megfogadta, hogy a jövedelemadót, a társadalombiztosítási hozzájárulást, a társasági adót és az ÁFÁ-t nem fogják emelni, bár más adónemekben történhet változás – a brit gazdaság jelenlegi állapotában pedig ez több mint valószínű. A Munkáspárt zöld beruházásokra, a közegészségügyre (és a közel 8 millió fős várólista csökkentésére), tanárokra és olyan kisebb intézkedésekre költene, mint az államilag finanszírozott általános iskolai reggeliztetésre fordítanák.

A párt emellett szén-dioxid-mentesítené a villamosenergia-hálozatot 2030-ra, és létrehoznák a "Great British Energy" névre hallgató állami vállalatot, amely évi 1,7 milliárd fontos költségvetésével zöld projektekbe, például szélerőművek telepítésébe fektetne be. Ám az energiaszektor átfogó államosításáról nem volt szó, ez csupán a vasút esetében merült fel.

Starmer – Corbyn transzatlanti integrációt érintő kritikájával szakítva – elkötelezte magát a NATO mellett, illetve a torykkal megegyezően a GDP 2,5 százalékára rúgó védelmi kiadásnövelést hajtana végre. Szintén elmozdulást jelent, hogy az ország nukleáris arzenáljának megtartása és fejlesztése mellett is kiállt Starmer, így kivívta a pártja pacifista balszárnyának ellenérzését.

Ami az alkotmányos reformokat illeti, korábbi kijelentéseivel ellentétben Starmer csapata nem foglalta bele a Lordok Házának eltörlését, csupán 80 éves nyugdíj-korhatárt és az örökletes címek eltörlését javasolták a törvényhozás nem demokratikusan választott felsőházában. 

Címlapkép forrása: Jeff Moore/PA Images via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna aknamentesítő páncélos