FONTOS Brit választás: brutálisat tarolt a Munkáspárt az exit poll szerint
Meglepő fordulat: újraindulnak a tárgyalások Izrael és a Hamász között
Globál

Meglepő fordulat: újraindulnak a tárgyalások Izrael és a Hamász között

Portfolio
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy úgy döntött, küldöttséget küld a Hamásszal a túszszabadítási megállapodásról szóló, megrekedt tárgyalások folytatására - írja a Reuters.

Az izraeli tárgyalócsoport egyik, névtelenséget kérő forrása azt mondta, hogy reális esély van a megállapodás elérésére, miután a Hamász módosított javaslatot tett az alku feltételeiről.

A közvetítőkön keresztül benyújtott Hamász-javaslatra adott izraeli válasz szöges ellentétben állt a közel kilenc hónapja tartó gázai háború során tapasztalt korábbi esetekkel, amikor Izrael azt mondta, hogy a Hamász által támasztott feltételek nem elfogadhatóak.

Egy izraeli tisztviselő elmondta, hogy az izraeli Moszad hírszerző ügynökség vezetője vezeti majd a tárgyalásokon részt vevő izraeli delegációt.

Netanjahu a hírek szerint csütörtökön konzultációkat folytatott a tárgyalócsoporttal, majd a túszszabadítási tárgyalások feltételeit vitatta meg biztonsági kabinetjével.

A Fehér Ház közölte, hogy Biden és Netanjahu telefonbeszélgetésük során megvitatták a Hamásztól kapott választ a megállapodás lehetséges feltételeiről.

Az elnök üdvözölte a miniszterelnök döntését, hogy felhatalmazta tárgyalóit, hogy tárgyaljanak az amerikai, katari és egyiptomi közvetítőkkel az alku lezárása érdekében

- áll a közleményben.

A telefonbeszélgetés során Netanjahu megismételte azt az álláspontját, hogy Izrael csak akkor fejezi be a gázai háborút, ha minden célját elérte - áll a hivatala közleményében.

Az izraeli tárgyalócsoporton belüli forrás szerint a megállapodás megvalósítására reális esély van.

A forrás azonban figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a megállapodást politikai megfontolások miatt meghiúsítják. Netanjahu kormánykoalíciójának néhány szélsőjobboldali partnere jelezte, hogy kiléphet a kormányból, ha a háború a Hamász megsemmisítése előtt véget ér. A koalícióból való kilépésük valószínűleg véget vetne Netanjahu miniszterelnökségének.

Izrael szerdán kapta meg a Hamász válaszát a Biden által május végén nyilvánosságra hozott javaslatra, amely a Gázában fogva tartott mintegy 120 túsz szabadon bocsátását és tűzszünetet tartalmazna. Egy, a közvetítőkhöz közel álló palesztin tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy a Hamász rugalmasságot tanúsított néhány záradékkal kapcsolatban, amelyek lehetővé tennék egy keretmegállapodás megkötését, amennyiben Izrael jóváhagyja azt.

A Hamász szerint bármilyen megállapodás is születik, annak véget kell vetnie a háborúnak és Izrael teljes kivonulását kell eredményeznie Gázából. Izrael fenntartja, hogy csak átmeneti szüneteket fogad el a harcokban, amíg a Hamászt ki nem irtják.

A terv a még mindig Gázában fogva tartott izraeli túszok fokozatos szabadon bocsátását és az izraeli erők kivonását, valamint a palesztin foglyok szabadon bocsátását tartalmazza az első két szakaszban. A harmadik fázis a háború által szétzúzott területek újjáépítését és az elhunyt túszok maradványainak visszaszolgáltatását foglalja magában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
rishi sunak konzervatív brit miniszterelnök