Rossz hírt kaptak a tetoválásra készülők: aggasztó vizsgálat látott napvilágot
Globál

Rossz hírt kaptak a tetoválásra készülők: aggasztó vizsgálat látott napvilágot

Portfolio
Amerikai kutatók a tetoválásokhoz használt tinták több mint egyharmadában találtak különféle baktériumokat annak ellenére, hogy sok gyártó teljes sterilitást ígér. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint egyre gyakoribbak a tetoválásokhoz használt tintákkal kapcsolatos fertőzések - írja a Forbes.

A szakemberek 14 népszerű márkától 75 féle, tetoválásokhoz és tartós sminkfestékekhez használt tintát vizsgáltak meg. Az eredményeket az Applied and Environmental Microbiology tudományos folyóiratban tették közzé.

A kutatók a tesztelt tinták 35 százalékában találtak aerob és anaerob baktériumokat annak ellenére, hogy a termékek több mint felénél teljes sterilitást ígérnek a gyártók.

Az aerob baktériumok oxigén jelenlétében élnek és növekednek, míg az anaerob fajták oxigén hiányában is képesek túlélni. Ezért utóbbiak a sérült emberi szövetekben és az emberi bőr hámrétegében is elszaporodhatnak.

Bár a tetoválásokkal kapcsolatos leggyakoribb problémák az allergiás és gyulladásos reakciók, a mikrobiális fertőzések is jelentős kockázatot jelentenek.

A tetoválás növekvő népszerűsége az elmúlt években egybeesett a tetoválással kapcsolatos komplikációk vagy mellékhatások növekedésével

- hívta fel a figyelmet a kockázatokra Seong-Jae Kim, az FDA Toxikológiai Kutatóközpontjának mikrobiológusa.

A kutatók 34 különböző baktériumtípust találtak a mintákban, amelyek közül vannak bőrbetegséget, tüdőgyulladást és húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok is.

Az FDA közlése szerint egyre több bejelentés érkezik szennyezett tetoválótinta okozta fertőzésekről és allergiás reakciókról. Ezek leggyakrabban bőrpírt, kiütést, súlyosabb esetekben pedig akár lázat is okozhatnak. A megbetegedéseket leggyakrabban antibiotikum kúrával kezelik, azonban előfordulhat, hogy az érintettek kórházi ellátásra is szorulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban