Portfolio signature

Fokozná a fegyverszállítást, de harcoló csapatokat nem küldene Ukrajnába az európaiak többsége

Szerte Európában jelentős a támogatottsága annak, hogy az Ukrajnát támogató országok növeljék a Kijevnek szánt fegyver- és lőszerellátást – derül ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) páneurópai think tank ma megjelent, 14 európai országra (de Magyarországra nem) kiterjedő közvélemény-kutatásából. Mindamellett az összes felmérésbe bevont államban a közvélemény többsége ellenzi, hogy országuk harcoló csapatokat küldjön Ukrajnába.

A jövő heti washingtoni NATO-csúcstalálkozó elé időzítve az ECFR felmérte, hogy az európai közvélemény miként viszonyul a több mint két éve zajló ukrajnai háborúhoz. Az Ukrajnán kívül 14 európai országban felvett (Magyarország nincs köztük) közvélemény-kutatás szerint

Európa-szerte jelentős a támogatottsága annak, hogy az Ukrajnát támogató országok növeljék a Kijevnek szánt fegyver- és lőszerellátást.

Ez az álláspont a legmarkánsabban Észtországban mutatható ki, ahol a megkérdezettek 74% tartja „jó ötletnek” a lőszer- és fegyverszállítmányok növelését. Továbbá a svéd (66%), a lengyel (66%), a brit (59%), a holland (58%) és a portugál (57%) közvélemény abszolút többsége is támogató ebben a kérdésben. Emellett Spanyolországban (45%), Németországban (44%), Franciaországban (43%) és Csehországban (43%) is így vélekedik a megkérdezettek relatív többsége. Egyedül Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban gondolja úgy a válaszadók egyértelmű többsége – 63%, 54%, illetve 53% – hogy „rossz ötlet”, ha Ukrajna szövetségesei növelik a lőszer- és fegyverszállítmányokat.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés