Finn elnök: van valaki, aki egyetlen telefonhívással elérhetné az ukrajnai háború befejezését
Globál

Finn elnök: van valaki, aki egyetlen telefonhívással elérhetné az ukrajnai háború befejezését

Portfolio
Az amerikai Bloomberg készített interjút Alexander Stubb finn elnökkel, aki az ukrajnai háború lehetséges befejezéséről is szót ejtett.

A finn politikus szerint Oroszország függősége Kínától mára olyan méreteket öltött, ami miatt elég lenne egyetlen telefonhívás Pekingből Vlagyimir Putyinnak, és azt követően máris befejezné a háborút Ukrajnában. A nyugati országok gyakran vádolják azzal a keleti nagyhatalmat, hogy támogatja a Moszkva agresszióját a kelet-európai ország ellen. Stubb szerint sincs ez másként:

Ha azt mondaná, hogy ideje elkezdeni a béketárgyalásokat, Oroszország kénytelen lenne ezt megtenni. Nem lenne más választásuk

– mondta.

Kína az elmúlt években egyértelműen az oroszok legfontosabb kereskedelmi partnereivé léptek elő, rekordot döntött a két ország közötti kereskedelem. Hszi Csin-ping kínai elnök a szoros összeköttetések ellenére tagadta, hogy közvetlenül hozzájárult volna Moszkva hadműveleteihez. Peking gyakrabban emeli ki, hogy inkább a békés megoldás hívei, egy lehetséges tervet is felvázoltak arról, hogyan képzelik el az ukrajnai háború végét.

Stubb szerint ezt valójában sokkal könnyebben el tudnák érni, mint ahogy azt a kínaiak állítják. Ráadásul Peking a konfliktus békés rendezésével olyan nemzetközi szereplőként tűnne fel, amely képes volt rendet teremteni egy súlyos regionális háborúban. A finn elnök Orbán Viktor keddi kijevi látogatásáról is beszélt:

Jelenleg szóba sem jöhet, hogy tűzszünetet szorgalmazzunk, valódi béketárgyalásra van szükség. Az egyetlen dolog, amit Oroszország megért, az a hatalom. És ezért minél többet tudunk most segíteni Ukrajnának, annál gyorsabban véget ér a háború

– mondta a magyar miniszterelnök tűzszüneti felvetéséről. Ehhez kapcsolódóan sürgette a nyugatiakat, hogy növeljék a fegyverszállításokat Ukrajnába. Felvetette, hogy

Európának át kell állnia „háborús gazdaságra”, ami a hadiipar felpörgetését jelentené, valamint a gyártási kapacitások közötti kooperációt.

Ezen felül a kontinens államai még adósak a hibrid háború elleni védelmi stratégia kidolgozásával, ezért ezt is minél gyorsabban pótolnia kell.

Oroszország a hibrid támadásokkal azt próbálja elérni, hogy túlreagáljuk vagy másképp reagáljunk. Ha tagadjuk vagy a radaron kívül tartjuk, akkor szerintem Oroszország csak folytatni fogja az akciókat

– mondta Stubb.

Stubb 2024 márciusában lett Finnország államfője, korábban is határozottan kiállt Kijev támogatása mellett. Az országnak 1300 kilométer hosszú közös határszakasza van Oroszországgal, így közvetlenül fenyegetett Moszkva támadásai miatt. Az északi állam 2023-ban a NATO tagállama lett, miközben jelentős haderőt tart fenn.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban