Dagad a botrány Trump titkos ukrajnai béketerve miatt: nagyon kiakadtak Kijevben
Globál

Dagad a botrány Trump titkos ukrajnai béketerve miatt: nagyon kiakadtak Kijevben

Portfolio
Tegnap este jelent meg egy cikk a Politicon, amely azt állítja, hogy Donald Trump amerikai elnökjelölt titokban már azon dolgozik, hogy rábírja az oroszokat a békére Ukrajnában. A legfőbb problémát azonban az jelenti, hogy erről Kijevet nem tájékoztatta, most megérkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök válasza.

Komoly diplomáciai botrányt okozott a hír, amely szerint az amerikai republikánus elnökjelölt titokban béketervet fogalmazott meg Ukrajnával kapcsolatban. Két probléma is van az elképzelésével Kijev szerint, az egyik az, hogy nem kommunikált erről az ukrán vezetéssel, a másik pedig, hogy nem veszi figyelembe a kelet-európai ország szuverenitását.

Zelenszkij úgy reagált ezzel kapcsolatban, hogy Trumpnak nyilvánosságra kellene hoznia az elképzelését:

Ha Trump tudja, hogyan lehet befejezni ezt a háborút, akkor még ma el kellene mondania nekünk. Ha veszélybe kerül az ukrán függetlenség, ha elveszítjük az államiságot – erre fel akarunk készülni, tudni akarjuk

– mondta az államfő. Hozzátette, hogy szeretne találkozni a republikánus politikussal, mégpedig azért, hogy tudja, mire számíthatnak a jövőben:

Meg akarjuk érteni, hogy novemberben megkapjuk-e az USA erőteljes támogatását, vagy teljesen egyedül leszünk

– nevezte meg egy esetleges találkozó indokát Zelenszkij. Az amerikai Bloombergnek adott interjújában megerősítette a finn elnök felvetését, amely szerint egy valódi béke elérésében Kínának van hatalmas szerepe.

Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője tette világossá, hogy nem fognak eltérni az eddigi politikájuktól:

Ukrajna nem fogja feladni értékeit és területi integritását az Oroszországgal folytatott háború befejezése érdekében

– mondta. Hozzátette, hogy lobbizni fognak a következő amerikai kormánynál is, hogy támogassák Kijev harcát az agresszor ellen.

Donald Trump korábban már tett olyan merész kijelentéseket, amely szerint a megválasztása esetén 24 óra alatt véget vetne az orosz-ukrán háborúnak, illetve, hogy amennyiben ő maradt volna az elnök, akkor a konfliktus soha nem robbant volna ki. Nemrégiben egy olyan elképzelés szivárgott ki, ami szembe megy Kijev béketerveivel: a korábbi amerikai elnök szerint úgy kellene lezárni a konfliktust, hogy

Vlagyimir Putyin megkapná Ukrajna bizonyos részei felett az ellenőrzést, így például orosz irányítás alatt maradna a Krím és a Donbasz néhány területe is.

Az elnökjelölt vezető tanácsadói azt is felvetették, hogy egyszerűen le kellene állítani az Egyesült Államok katonai támogatását a háború sújtotta ország számára, amennyiben nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Moszkvával.  

A jelenleg is tartó amerikai elnökválasztási kampányban az egyik legfontosabb témát Ukrajna kérdése jelenti, az extrém kijelentéseiről ismert politikus állandóan visszatérő kérdése is ez ellenfelével szemben. Trump nyilvánosan elítélte a demokrata kormány által eddig Kijevnek juttatott támogatásokat, mivel szerinte az ukránok „nem nyerik meg a háborút”.

Címlapkép forrása: Julia Kochetova/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban