Amerikai elnökválasztás: kiszivárgott, hogy Biden fontolgatja a visszalépést
Globál

Amerikai elnökválasztás: kiszivárgott, hogy Biden fontolgatja a visszalépést

Portfolio
Kritikus órákat és napokat élnek meg a Demokrata Pártban azok után, hogy Joe Biden leszerepelt a legutóbbi elnökjelölti vitán Donald Trump ellenében. A New York Times belső információi szerint Biden azt mondta egyik szövetségesének, hogy mérlegeli, folytatja-e a versenyt, ami jelentős fordulat az elmúlt napok híráramlásai után. Eddig ugyanis Biden csapata azt hangoztatta, hogy nem lép vissza az elnök a versenyből, viszont ezt az elhatározását arra is építette, hogy elzárkózott még a demokrata politikusok megkeresései elől is, a kampánytámogatók, adományozók pedig egyre elégedetlenebbek. Közben már érkeztek olyan hírek, hogy alelnöke, Kamala Harris lenne az első számú alternatíva. A fogadási piacon kialakult legújabb esélyek szerint Harrisnek már nagyobb esélye lenne Trump ellen, mint Bidennek.

Az elnök beszélgetése az első jele annak, hogy komolyan mérlegeli, képes-e talpra állni az atlantai vitán nyújtott lesújtó teljesítménye után. Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy a jelentés "teljesen hamis", és hogy a Fehér Háznak nem volt elég ideje reagálni.

Az elnök szövetségese név nélkül úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az elnök még mindig aktívan folytatja küzdelmét az újraválasztása érdekében, de tisztában van azzal, hogy a következő napok szerepléseinek jól kell sikerülniük, különösen az ABC News George Stephanopoulosnak péntekre tervezett interjújának, valamint a pennsylvaniai és wisconsini kampányeseményeknek.

A beszélgetés az első jele annak az amerikai lap szerint, hogy az elnök komolyan fontolgatja, vajon képes-e felépülni a csütörtöki atlantai vita színpadán nyújtott lesújtó teljesítménye után. Egyre nagyobbak az aggodalmak jelöltként való alkalmasságával kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy képes-e még négy évig ellátni az elnöki tisztséget.

Az elnök más szövetségesei a lap szerint azt mondták, hogy meggyőződésük szerint Biden továbbra is kitart, meg akarja őrizni kontrollját a jelöltsége felett, pedig a Demokrata Pártban egyre erősebb a szembeszél.

Az elnök nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen politikai kihívással néz szembe

- nyilatkozta név nélkül a lapnak Biden egyik vezető tanácsadója. Arról is beszélt neki Biden, hogy tisztában van azzal, hogy nehéz harcot kell vívnia azért, hogy meggyőzze a választókat, az adományozókat és a politikai osztályt arról, hogy a vitán nyújtott teljesítménye rendhagyó volt.

Biden esélyei romlanak

A NYT cikke azt is felidézi, hogy az elnök kampánystábja izgatottan várta a legújabb népszerűségi felmérés eredményeit. A CBS szerdán megjelent kutatása azt mutatja:

Donald Trump republikánus kihívó, korábbi amerikai elnök a vita óta 50-48-ra vezet országosan Biden előtt, míg a csatatér államokban 51-48-ra áll.

cbs biden trump 1
cbs biden trump 3

Kedden a vita után végzett CNN-felmérés szerint Biden népszerűsége minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant, és azt mutatta, hogy Kamala Harris jelenlegi alalenök jobban szerepelna nála egy Trump elleni hipotetikus összecsapáson.

Nincsenek jó véleménnyel Bidenről a pártban

A NYT azt is írja információi alapján, hogy a vita után Biden csak lassan vette fel a kapcsolatot a kulcsfontosságú demokrata szereplőkkel, ami csak tovább szította a politikusok haragját és elégedetlenségüket. Csak Hakeem Jeffries New York-i képviselőt, a képviselőházi demokraták vezetőjét hívta fel kedd este, öt nappal a vita után, és szerda reggel beszélt először Chuck Schumer New York-i szenátorral, a szenátusi demokraták vezetőjével.

Néhány demokrata politikus egyre gyanakodóbbá vált azzal kapcsolatban, hogy az elnök csapata nem volt teljesen őszinte az öregedés Bidenre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Keddig nem beszélt Nancy Pelosi volt kaliforniai házelnökkel, és a legfontosabb adományozók elkeseredésüknek adtak hangot amiatt, hogy nem csatlakozott egy hétfői kampányhíváshoz, amelynek célja az volt, hogy megnyugtassa őket.

Szerdán a képviselőház és a szenátus demokrata vezetői egyeztettek, és ez volt az a fórum, ahol meghallgatták a támogatók panaszáradatát. Biden csapatának tagjai - köztük Steve Ricchetti és Shuwanza Goff - telefonon próbálták csillapítani a növekvő elégedetlenséget. A vezetés üzenete az volt, hogy a tagok nyugodtan foglaljanak állást Biden jelöltségével kapcsolatban úgy, ahogy az a körzetük számára a legjobb. Vagyis nem üzentek határozott kiállást az elnök kampányát illetően.

Az elnök a tervek szerint szerdán Kamala Harris alelnökkel ebédelt volna, este pedig demokrata kormányzókkal találkozott volna a Fehér Házban. a NYT szerint az elnök eddig inkább arra összpontosított, hogy beszéljen megbízható tanácsadóival és családtagjaival, akik arra biztatták, hogy maradjon versenyben.

A párt kulcsfontosságú adományozói magánbeszélgetéseken hívták fel a képviselőház tagjait, szenátorokat, a Biden-kampányt és a Fehér Házat, hogy elmondják, szerintük Bidennek le kellene mondania - írja a NYT a megbeszéléseket ismerő demokratákra hivatkozva.

A CNN közben arról ír folyamatosan, percről-percre frissülő beszámolójában, hogy Biden várhatóan több mint 20 demokrata kormányzóval találkozik szerdán. Közöttük van néhány olyan állami vezető, akit potenciális helyettesként említettek, ha Biden visszalépne.

A CNN egy másik cikke szerint Biden bizalmasan már beismerte, hogy a következő napok kritikusak ahhoz, hogy meg tudja-e menteni az újraválasztási kampányát és ezzel esélyeit.

Látja a pillanatot, érzi a jelentőségét

- jelezte a csatornának egy forrás.

Az elnök számára nem ismert, hogy az elkövetkező hetekben milyen fejlemények jöhetnek, melyek végül oda vezethetnek, hogy nem lesz képes a vita okozta katasztrófahelyzetet menteni.

Ez egy olyan forgatókönyv lenne, amelyben „a közvélemény-kutatásokban leszerepel, az adománygyűjtés elapad, és az interjúkban is rosszul szerepel” – mondta a tévécsatornának név nélkül az illető.

Kamala Harris esélyesebb?

Minden amerikai és nemzetközi sajtó vezető helyen foglalkozik magyar idő szerint szerda este Biden jövőbeni esélyeivel.

A Financial Times is címlapon hozza a sztorit, kiemelve, hogy Kamala Harris népszerűsége az elmúlt napokban lendületet vett különböző felmérésekben, azok után, hogy Biden leszerepelt a vitán. Az FT emlékeztet arra is, hogy Harris tevékenységét nagy részt alacsony népszerűségi mutatók jellemezték.

Mostanra viszont változott a helyzet: a fogadási piacok szerdán erőteljesen Harris javára mozdultak el, és jobb esélyt adtak neki a novemberi választás megnyerésére, mint Bidennek.

Harris a vita óta viszonylag visszafogottan viselkedett, és a nyugati parton kampányrendezvényeket és adománygyűjtéseket tart, hogy támogassa Biden újraválasztási pályázatát. A szerdai ebédje az elnökkel az első személyes találkozójuk lesz a vita óta.

Nem véletlen, hogy már be is dobták a nevét az amerikai sajtóban, mint lehetséges alternatíva Biden visszalépése esetére:

biden harris usa elnökválasztás
Joe Biden amerikai elnök (b) Kamala Harris alelnök társaságában a félidős választásokat értékelő rendezvényen a washingtoni Howard Színházban 2022. november 10-én. Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Ettore Ferrari

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban