Olyat mondott a Microsoft-vezető, amivel most nagyon magára haragíthatja az internetezőket
Globál

Olyat mondott a Microsoft-vezető, amivel most nagyon magára haragíthatja az internetezőket

Portfolio
A Microsoft AI vezetőjének sarkos véleménye van az internetes szerzői jogokról. Egy interjú során a vezető elmondta, hogy szerinte minden amit az interneten közzétesznek, automatikusan "szabad szoftverré" ("freeware") válik, amelyet bárki szabadon másolhat és felhasználhat - írja a The Verge.

A Microsoft AI vezetőjével a CNBC készített interjút, amiben megkérdezte tőle, hogy nem tekinti-e lopásnak, ahogy az AI-vállalatok felhasználják az internetfelhasználók által közzétett tartalmakat a mesterséges intelligencia tanítására. Mustafa Suleyman meglepő választ adott a kérdésre.

A nyílt weben már megtalálható tartalmakhoz már a 90-es évek óta úgy áll hozzá a társadalom, hogy azok tisztességesen felhasználhatóak. Bárki lemásolhatja, újraalkothatja, reprodukálhatja

- mondta Suleyman, aki szerint megállapodás van azzal kapcsolatban, hogy az interneten elérhető tartalmak "szabad szoftvernek" számítanak. A vezető arra is kitért, hogy azon weboldalak, hírportálok és kiadók amelyek tételesen megtiltják, hogy adatgyűjtésre használják fel a tartalmaikat, "szürke zónában" vannak.

A The Verge szerint ez alapvetően téves hozzáállás. Az Egyesült Államokban (és számos más országban) abban a pillanatban, hogy valaki létrehoz egy művet, az automatikusan szerzői jogi védelem alá esik. Nem szükséges külön kérvényezni ezt a védelmet, és nem is veszíti el ezen jogait a szerző pusztán azért, mert közzéteszi az alkotást az interneten.

A méltányos felhasználást tehát nem a Microsoft vezér által emlegetett társadalmi konszenzus biztosítja, hanem maga a jog.

Vannak azonban olyan esetek, mikor a bíróság az adott helyzetre nézve mérlegeli, hogy egy tartalom bizonyos mértékű felhasználása méltányos-e. Ezen az elven,

sok mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat állítja, hogy az általuk végzett adatgyűjtés "tisztességes felhasználásnak" minősül.

A mesterséges intelligencia 2022-es gyors felfutása óta rendszeresen téma, hogy a nagyvállalatok részéről mennyire etikus emberek alkotta tartalmakat felhasználni AI-modellek tanítására.

Egyes esetekben egészen a bíróságig mennek ezek a viták. Idén áprilisban például 8 nagy amerikai lap, köztük a New York Times is pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mivel állításuk szerint a cégek engedély nélkül használták fel több millió cikküket.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orbán zelenszkij