Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak
Globál

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Portfolio
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

Joe Biden amerikai elnök "veszélyes precedensnek" nevezte, és hevesen kikelt a Legfelsőbb Bíróság tegnapi, ideológiai válaszvonalak mentén meghozott döntése ellen.

A gyakorlatban a mai döntés szinte biztosan azt jelenti, hogy jóformán nincsenek korlátok abban, amit egy elnök megtehet. Ez egy alapvetően új elv

- jelentette ki Biden a Hill szerint, majd hozzátette: "a hivatal hatalmát többé nem fogja korlátozni a törvény, beleértve az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát is. Az egyetlen korlátot egyedül az elnök fogja magának szabni."

Az amerikai népnek kell eldöntenie, hogy akarja-e Donald Trumpra bízni az elnökséget, most, hogy tudják, hogy még bátrabban tehet azt, amit akar, amikor csak akar

- fogalmazott Biden, kiemelve, hogy jóllehet ő tiszteletben fogja tartani az elnöki hatalom korlátait, szerinte bárki más mostantól szabadon figyelmen kívül hagyhatja a törvényt.

Mint tegnap megírtuk, a Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányban jutott arra, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának alapján,

az elnöki hatalom természetéből fakadóan egy korábbi elnököt abszolút immunitás illet meg a büntetőjogi felelősségre vonás alól az alkotmányos felhatalmazásának körén belül tett cselekedeteinél.

Emellett egy volt elnök "legalább vélelmezett büntetlenséget élvez minden hivatali intézkedésnél", azonban ez nem terjed ki a nem hivatalos cselekedeteire, amelyek esetén felelősségre vonható az elnök. A legfőbb bírói grémium az alacsonyabb szintű bíróságnak utalta vissza annak megállapítását, hogy az ítéletük hogyan alkalmazható Trump büntetőügyére.

A bírói testület vezető liberális tagja, Sonia Sotomayor különvéleményében azzal vádolta a konzervatívok által támogatott többségi határozatot, hogy

gúnyt űz az alkotmányunk és kormányzati rendszerünk azon alapelvéből, hogy senki sem állhat a törvények felett,

mivel "az elnök immár a törvények fölött álló király." Sotomayor úgy véli, az amerikai alkotmány nem védi az elnököt a felelősségre vonás alól, a határozat szerint azonban az is jogszerűnek tekinthető, ha az országvezető parancsot ad egy politikai riválist megölésére. "Katonai puccsot szervez a hatalom megtartása érdekében? Immunis. Megvesztegetést fogad el elnöki kegyelemért cserébe? Immunis" - írja Sotomayor.

A Legfelsőbb Bíróság azután tárgyalta az ügyet, hogy a volt elnök ellen szövetségi bűnvádat emeltek a 2021. január 6-án, a Capitolium épületénél történtekkel összefüggésben. Trump arra hivatkozott, hogy hivatalos minőségében, az Egyesült Államok elnökeként cselekedett 2021 januárjában, ezáltal büntetlenség illeti meg – így került az ügy a bíróság elé.

A döntésre reagálva Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő hétfőn bejelentette, hogy 

alkotmányos vádeljárási indítványt fog benyújtani a Legfelsőbb Bíróság legalább egy, még nem megnevezett bírája ellen.

A progresszív Ocasio-Cortez szerint a döntés aláássa az Egyesült Államok alkotmányos felépítésének alapköveit, miszerint senki sem áll a törvények felett, és azzal fenyeget, hogy az országot a zsarnokság felé vezető útra tereli.

A mai döntés az amerikai demokrácia elleni támadással ér fel. A Kongresszus feladata, hogy megvédje nemzetünket ettől a tekintélyelvű fogságba ejtéstől

- közölte az AOC-ként ismert politikus. Ezzel párhuzamosan Joe Morelle, szintén New York-i demokrata képviselő arról tájékoztatott, hogy alkotmánymódosítást fog előterjeszteni annak biztosítására, hogy egyetlen elnök se álljon a törvények felett.

Donald Trump várható republikánus elnökjelölt a közösségi médiaoldalán dicsérte a határozatot, amely

szinte biztosan a választás utánra halasztja a büntetőügyeit, és alááshatja az ellene felhozott vádakat,

hiszen az alsóbbrendű bíróságoknak az új jogi paradigma alapján dönteniük kell majd arról, hogy hivatalos kapacitásában cselekedett-e a volt elnök vagy sem, illetve milyen kiterjedésű mentelmi jog illeti meg.

SOKKAL ERŐTELJESEBB, MINT AMIRE EGYESEK SZÁMÍTOTTAK. RAGYOGÓAN MEGÍRT ÉS BÖLCS [...]. EZEK KÖZÜL A HAMIS ÜGYEK KÖZÜL SOK MOST ELTŰNIK, VAGY A FELEDÉS HOMÁLYÁBA VÉSZ. ISTEN ÁLDJA AMERIKÁT!

- közölte a volt elnök ennek fényében.

Címlapkép forrása: Donald Trump volt amerikai elnök a hallgatási pénzekkel kapcsolatos perén a manhattani büntetőbíróságon 2024. május 30-án New Yorkban. Címlapkép forrása: Steven Hirsch-Pool/Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
pkm géppuska orosz ukrán háború golyószóró fegyver fegyveres háború