Amerika eddig még nem tapasztalt kihívással néz szembe: hiány van a világ legnagyobb hadihajóiból
Globál

Amerika eddig még nem tapasztalt kihívással néz szembe: hiány van a világ legnagyobb hadihajóiból

Portfolio
Az Egyesült Államok megkérdőjelezhetetlenül a világ vezető haditengerészeti hatalma, ennek ellenére Washingtonnak szembesülnie kellett azzal, hogy a világ legnagyobb repülőgép-hordozó flottája ellenére még sincs elegendő ezekből a hadihajókból – írja a Nikkei Asia.

Az amerikai haditengerészet összesen 11 darab aktív repülőgép-hordozót üzemeltet, amellyel messze megelőz minden más hatalmat a világon, a második helyen Kína áll mindössze három ilyen járművel. A hatalmas kapacitás ellenére az amerikai vezérkar azzal a problémával találta szembe magát, hogy egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő a hadihajókból, ennek a világon dúló konfliktusok az oka. Az Egyesült Államok jelenleg öt hadihajót állomásoztat a Csendes-óceán térségében, ezeknek a feladata egyértelműen a kínai hatalom növekedését figyelemmel tartani és visszaszorítani.

A nagyobb gondot jelenleg az atlanti térség jelenti, mivel a megszaporodó konfliktusok miatt egyszerűen nem marad elegendő kapacitás az Egyesült Államok keleti partvidékének védelmére.

A washingtoni döntéshozók körében az a tendencia, hogy megpróbálnak minden igényt kielégíteni

– mondta James Holmes, az amerikai haditengerészeti főiskola stratégiai professzora. Ez viszont óhatatlanul olyan helyzetet teremt, hogy bizonyos területekre nem jut elegendő figyelem, azokon védtelenebbül áll a nyugati nagyhatalom. Az Egyesült Államok kelti partvidékén fekvő norfolki hadikikötő az év elején még összesen hat darab repülőgép-hordozó számára volt az alapbázis, mára ez a szám ötre csökkent. A valódi problémát az jelenti, hogy a hadihajók mindegyike jelenleg valamilyen egyéb feladatot végez vagy pedig nincs bevethető állapotban a karbantartási feladatok elvégzése miatt. Várhatóan a jövőben változik a helyzet, mivel a Közel-Keleten szolgálatot teljesítő USS Dwight D. Eisenhowert felváltja a USS Theodore Roosevelt. A csere három-négy hétig fog tartani, ami kritikusnak számít abban az időszakban, amikor a húszi lázadók a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának számító Vörös-tenger bejáratánál.

Elizabeth Dent, a washingtoni Közel-Kelet-politikai Intézet vezető munkatársa szerint a problémáknak egyszerre több oka van. Egyrészt az 1980-as években az Egyesült Államok sokkal nagyobb repülőgép-hordozó flottát üzemeltetett, amely elegendő volt a világ legtöbb területének problémáit ellátni. A másik, hogy Washington szövetségesei nem építik megfelelő ütemben a világ legnagyobbjainak számító hadihajókat, ezért kénytelen a nyugati nagyhatalom a lehető legtöbb helyen jelen lenni. Jelenleg az amerikai haditengerészet három repülőgép-hordozó érkezését várja, de tervben van egy negyedik hajó megépítése is.

Címlapkép forrása: Marc Fernandes/NurPhoto via Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gázaváros