Megszaporodott a gyanús nyugati tevékenység az oroszok közelében – Váratlan helyen csaphat össze a NATO és Oroszország?
Globál

Megszaporodott a gyanús nyugati tevékenység az oroszok közelében – Váratlan helyen csaphat össze a NATO és Oroszország?

Portfolio
Az orosz védelmi minisztérium június 28-án közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a Fekete-tengeren megnövekedett az amerikai drónok tevékenysége. Moszkva szerint ez „közvetlen konfrontációt” idézhet elő – számolt be az Eurasian Times.

Az elmúlt hónapban több olyan „vörös vonal” átlépésére is engedélyt adtak a nyugati hatalmak Ukrajnának, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Ennek részeként például Kijev az oroszok nemzetközileg elismert területeit is célba veheti a partnereitől kapott fegyverek jelentős részével, valamint olyan eszközöket is átadnak, amiket korábban nem akartak eljuttatni a háború sújtotta országba. Ezzel párhuzamosan az ukránok szövetségeseinek tevékenysége is fokozódik a térségben, így Moszkva szerint az Egyesült Államok növelte az aktivitását a Fekete-tenger medencéjében.

Az orosz vezetés szerint amennyiben bármilyen konfrontációra kerül sor, akkor egyértelműen a NATO-nak kell viselnie a következményeket.

Andrej Belouszov védelmi miniszter arra utasította a vezérkart, hogy dolgozzanak ki egy stratégiát a „provokáció” megfékezésére. A kijelentés közvetlenül azt követően született meg, hogy Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy segítettek Kijevnek a Krím elleni rakétacsapásokban.

Az nem jelent újdonságot, hogy a különböző amerikai eszközök gyakran hajtanak végre műveleteket a Fekete-tenger térségében. Emlékezetes, hogy 2023 márciusában majdnem összeütközött egymással az amerikai MQ-9 Reaper drón, valamint egy orosz Szu-27-es. Oroszország akkor azzal vádolta meg Washingtont, hogy megsértették légterüket és tiltott területre léptek be, míg a Pentagon szerint csak rutinfeladatokat hajtottak végre és valójában az orosz vadászgép lépett fel támadólag.

Vijainder K. Thakur, az Indiai Légierő volt pilótája és védelmi elemzője szerint az amerikaiak rendszeresen segítik Kijevet adatokkal. Szerinte ezek a műveletek arra szolgálnak, hogy a nyugatiak Kijevvel megosszák az információkat a lehetséges krími célpontokról. Moszkva vélhetően tisztában van azzal, hogy a nyugati eszközök fekete-tengeri tevékenysége valójában megfigyelésre szolgál, ezért a jövőben radikálisabb fellépést ígértek. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen ellecsapást helyezett kilátásba az orosz védelmi minisztérium, de lehetséges, hogy

a légierő gépei fognak többet repülni vagy a légvédelmi rendszereket fogják a nyugati eszközök megsemmisítésére használni.

Címlapkép forrása: United States European Command/Anadolu Agency via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajnai háború, tüzérségi tűz