Jelentős győzelmet aratott a radikális jobboldal Franciaországban, kiszámíthatatlan második forduló jön
Globál

Jelentős győzelmet aratott a radikális jobboldal Franciaországban, kiszámíthatatlan második forduló jön

A franciaországi nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés végzett az élen, őket követi az Új Népfront néven egyesült baloldal; Emmanuel Macron elnök választási koalíciója, az Együtt pedig csak a harmadik helyre futott be. A július 7-én esedékes második fordulóra számos visszalépés várható az Új Népfront és a Macron mögött álló koalíció között a Nemzeti Tömörülés megállítására.

A francia Belügyminisztérium által közölt eredmények szerint a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés 29,25 százalékkal megnyerte a nemzetgyűlési választások első fordulóját.

Második helyen végzett az egyesült baloldal, az Új Népfront, amely a szavazatok 27,99 százalékát szerezte meg.

A Macron mögött álló választási szövetség, az Együtt a szavazatok 20,04 százalékával a dobogó harmadik fokára jutott fel.

A jobbközép Köztársaságiak 6,57 százalékot értek el.

Francia NGy-választások 1

Az 577 nemzetgyűlési mandátumból az első fordulóban a Nemzeti Tömörülés 37-et szerzett meg biztosan, az Új Népfront 32-t, az Együtt 2-t, a Köztársaságiak 1-et. További 4 mandátumot kisebb pártok gyűjtöttek be.

A többi szavazókörzetben – ahol egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát és a regisztrált választók szavazatainak több mint 25 százalékát – július 7-én második fordulót tartanak.

Az összes szavazókört tekintve a Nemzeti Tömörülés 297, az Új Népfront 155, az Együtt 62, a Köztársaságiak párt 34 körzetben végzett az első helyen.

2024_French_Legislative_Election_Results_Map_First_Round
Az első helyen végzett jelöltek az egyes francia választókörzetekben. Sötétkékkel a Nemzeti Tömörülés, pirossal az Új Népfront, sárgával a Macron-féle Együtt, világoskékkel a Köztársaságiak jelöltjei. Forrás: Talleyrand6 / Wikimedia Commons

Bár több közvélemény-kutató is közölt mandátumbecsléseket az 577 mandátumra vonatkozóan az első forduló alapján, a visszalépések jelentősen befolyásolhatják majd a végleges eredményeket. A versenyben maradt jelölteknek kedd estig kell dönteniük a visszalépésekről.

Az Új Népfrontban tömörülő pártok vezetői visszalépésre szólították fel jelöltjeiket azokban a körzetekben, ahol harmadik helyen végeztek. A Macron-féle Együttben nem volt ilyen összhang: van, aki minden körzetben visszalépésre szólított fel a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára (aki a legtöbbször az Új Népfront jelöltje), azonban olyanok is voltak, akik az Új Népfront legnagyobb ereje, a Jean-Luc Mélenchon-féle Engedetlen Franciaország jelöltjei javára nem támogatják a visszalépést.

A második forduló nagy kérdése, hogy meglesz-e a Nemzeti Tömörülésnek (vagy akár az Új Népfrontnak) az abszolút többség, vagyis a 289 mandátum.

Bár egyes becslések szerint ez meglehet, a visszalépések jelentősen módosíthatnak az előrejelzéseken. A múltban eddig mindig működött, hogy a jobbközéptől a balszélig a a szavazók „köztársasági frontot” alkotva leszavaztak a szélsőjobb jelöltjével szemben esélyesebb jelöltre, de a Nemzeti Tömörülés „néppártosodásával” ez a tendencia egyre gyengébb.

Egy felmérés szerint a Macron-féle Együtt szavazóinak 70 százaléka, az Új Népfront szavazóinak pedig 53 százaléka nem fogja követni a pártközpontból érkező ajánlásokat az átszavazásokra vonatkozóan.

A helyzetet bonyolítja, hogy az első forduló előtt a most negyedik helyen végzett Köztársaságiak lényegében kettészakadtak: az elnök, Éric Ciotti Le Penék mellé állt, míg a párt nagyobb része nem támogatta a Nemzeti Tömörüléssel való szövetséget. (Ciottit ki is zárták a pártból, ezt azonban a bíróság ítélete megtorpedózta.) A Köztársaságiak párt nem szólította semmilyen választói magatartásra azokat a szavazóit, akik a második körben már nem szavazhatnak köztársasági jelöltre. A Le Monde szerint a Ciotti mögött álló köztársasági jelöltek 3,9 százalékot szereztek, így a Nemzeti Tömörülés és a Ciotti-féle köztársaságiak együttesen 33,15 százalékot értek el.

A nemzetgyűlési választásokat június 9-én, pártja európai parlamenti választási vereségét követően írta ki Macron. Bár arra számíthatott, hogy a Nemzeti Tömörülés előretörésétől tartók a mögötte álló szövetségre szavaznak le, úgy látszik, a Le Pen-párt valódi kihívója az Új Népfront lett, az elnököt támogató pártoknak pedig nagyon kevés képviselője lesz a következő Nemzetgyűlésben. Emmanuel Macron számára tehát tragikusan alakult a választás, és bármi is legyen a végleges eredmény, nagyon nehéz 3 év várhat rá mandátumának 2027-es lejártáig.

Címlapkép: Marine Le Pennek, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyűlési frakcióvezetőjének támogatói ünnepelnek az észak-franciaországi Henin-Beaumontban 2024. június 30-án. MTI/AP/Thibault Camus

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajnai háború, tüzérségi tűz