FONTOS Egyetlen dolgon múlhat, hogy kormányra kerül-e a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal
Egyetlen dolgon múlhat, hogy kormányra kerül-e a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal
Globál

Egyetlen dolgon múlhat, hogy kormányra kerül-e a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal

Portfolio
Szövetségeseivel együtt a szavazatok 33,15 százalékát szerezte meg a Nemzeti Tömörülés a vasárnapi francia nemzetgyűlési választásokon. Július 7-én második fordulót tartanak, amelyen kiderül, meg tudja-e szerezni a párt a 289 nemzetgyűlési mandátumot, vagyis az abszolút többséget, ezzel az V. Köztársaság történetében először szélsőjobboldali elnöke lesz-e az országnak. Sok minden múlik azonban azon, hogy a második legnagyobb erő, az Új Népfront, illetve Emmanuel Macron elnök választási koalíciójának, az Együttnek a jelöltjei visszalépnek-e az erősebb jelölt javára, és szavazóik is követik-e őket.

A Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella még a választások előtt kijelentette,

csak akkor alakít kormányt, ha a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik a Nemzetgyűlésben az abszolút többséget, azaz a 289 mandátumot.

Az 577 francia választókörzet közül a vasárnapi első fordulóban 76 körzetben született végleges eredmény, vagyis ezekben egyetlen jelölt megkapta az összes szavazatok több mint 50 százalékát, illetve a regisztrált választók szavazatainak több mint 25 százalékát. A francia belügyminisztérium adatai szerint a Nemzeti Tömörülés 37-et szerzett meg biztosan, az Új Népfront 32-t, az Együtt 2-t, a Köztársaságiak 1-et. További 4 mandátumot kisebb pártok gyűjtöttek be.

A többi 501 körzetben július 7-én második fordulót tartanak. A második fordulóba azok a jelöltek juthatnak be, akik a szavazatok legalább 12,5 százalékát megszerezték.

A legtöbb szavazókörzetben hármas verseny alakult ki, többnyire a Nemzeti Tömörülés, az Új Népfront és az Együtt között. A talpon maradt jelölteknek kedd 18 óráig kell dönteniük az esetleges visszalépésekről.

Úgy tűnik, hogy kialakulóban van egy „republikánus front” a Nemzeti Tömörülés jelöltjeivel szemben. Az Új Népfront pártjainak több vezetője legalábbis visszalépésre szólította fel azokat a jelöltjeiket, ahol a Macron-féle szövetség jelöltje esélyesebb a szélsőjobboldali jelölt legyőzésére.

Jean-Luc Mélenchon, a baloldali Új Népfront legnagyobb ereje, az Engedetlen Franciaország vezetője azt mondta, hogy ahol jelöltjeik a harmadik helyen végeztek, ott visszalépnek az esélyesebb, nem szélsőjobboldali jelölt javára a Nemzeti Tömörülés megállítása érdekében. Raphaël Glucksmann, a Szocialista Párt elnöke szintén arra szólította fel az Új Népfront harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza Le Penék megállítása érdekében.

A Macron-táborban már nem ilyen egységes a kép. Az Együtt hivatalosan arra szólította fel harmadik helyen végzett jelöltjeit, hogy lépjenek vissza azoknak a jelölteknek a javára, akik képesek legyőzni a Nemzeti Tömörülés jelöltjeit.

Emmanuel Macron a választások után kiadott közleményében azt írta,

a Nemzeti Tömörüléssel szemben eljött az ideje egy széleskörű, egyértelműen demokratikus és republikánus összefogásnak a második fordulóra.

Gabriel Attal miniszterelnök azt mondta,

a szélsőjobb a hatalom kapujában áll,

a második fordulóban így az a cél, hogy megakadályozzák, hogy a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezzen. Ezért felszólította a Macron mögött álló jelölteket, hogy ahol harmadik helyet szereztek, lépjenek vissza a Nemzeti Tömörülés jelöltjével szemben esélyesebb jelölt javára.

A Macron-féle választási formáció egyik tagpártja, az Horizons vezetője, Édouard Philippe, aki 2017 és 2020 között miniszterelnök is volt, azt mondta, hogy a második fordulóban nem szabad támogatni sem a Nemzeti Tömörülés, sem az Engedetlen Franciaország jelöltjeit. Az Új Népfrontból ugyanakkor a szocialisták, a zöldek és a kommunisták jelöltjei támogathatók szerinte.

Bruno La Maire pénzügyminiszter szintén kizárta, hogy a Mélenchon-féle Engedetlen Franciaország jelöltjének támogatására szólítsa fel választóit. La Maire azt mondta, hogy az Engedetlen Franciaország veszélyt jelent a nemzetre nézve.

Mélenchont az utóbbi időben számos bírálat érte amiatt, hogy nem volt hajlandó terrorszervezetnek nevezni a Hamászt, illetve több Izrael-ellenes kijelentést is tett. Részben emiatt az előző Nemzetgyűlésben a Szocialista Párt meg is szakította pártjával az együttműködést, de a mostani választásra újra egységfrontba tömörültek.

Somme-ban például az Együtt jelöltje, Hubert de Jenlis bejelentette, nem hajlandó visszalépni az Engedetlen Franciaország által indított népfrontos jelölt, Zahia Hamdane javára. A választókörzetben Hamdane 29,54 százalékkal végzett az élen, a második lett a Nemzeti Tömörülés képviseletében Damien Toumi 27,46 százalékkal, de Jenlis pedig a harmadik helyen végzett 25,23 százalékkal.

Kérdés, hogy a választók hogyan viselkednek majd a visszalépések, illetve a vissza nem lépések esetén.

Egy felmérés szerint a Macron-féle Együtt szavazóinak 70 százaléka, az Új Népfront szavazóinak pedig 53 százaléka nem fogja követni a pártközpontból érkező ajánlásokat az átszavazásokra vonatkozóan.

Címlapkép forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz mesterlövész szvd hadsereg dragunov puska sznájper stock