FONTOS Egyetlen dolgon múlhat, hogy kormányra kerül-e a Marine Le Pen-féle radikális jobboldal
Csúnyán leszerepelt Joe Biden? Kétségbeejtő számok jöttek a kaotikus vita után
Globál

Csúnyán leszerepelt Joe Biden? Kétségbeejtő számok jöttek a kaotikus vita után

Portfolio
A CBS News és a YouGov vasárnap közzétett közvélemény-kutatása alapján a demokrata párti regisztrált szavazók 45 százaléka véli úgy, hogy Joe Biden amerikai elnöknek fel kellene függesztenie újraválasztási kampányát. Az egyik legaggasztóbb adat az elnökre nézve viszont az, hogy a vita utánra 12 százalékponttal kevesebb demokrata gondolja őt szellemileg alkalmasnak a feladatai ellátására.

Friss felmérés enged betekintést az amerikai választók fejébe Joe Biden és Donald Trump csütörtök esti elnökjelölti vitáját követően. A CBS megbízásából készült kutatás alapján a szavazásra regisztráltak körében

  • Donald Trump volt republikánus elnökről a megkérdezettek fele véli úgy, hogy rendelkezik az elnökséghez szükséges szellemi és kognitív képességekkel,
  • míg a hivatalban lévő demokratáról, Joe Bidenről mindössze 27 százalék vélekedik így, és a válaszadók közel háromnegyede kételkedik Biden kognitív és mentális rátermettségében. Biden megítélése jócskán, 8 százalékponttal esett vissza június elejéhez képest: pár hete még a választók 35 százaléka bízott Biden alkalmasságában. A demokraták között június 9-hez hasonlítva ennél is jelentősebb módon, 71-ről 59 százalékra zuhant be azok aránya, akik szerint Biden szellemileg alkalmas a feladatra.

Arra a kérdésre, hogy Bidennek indulnia kellene-e az elnökségért, többen válaszoltak elutasítóan idén februárhoz képest: a Biden újraindulását támogatók aránya 37-ről 28 százalékra csökkent, azaz jelenleg

a regisztrált választók 72 százaléka szerint Biden jobban tenné, ha nem indulna 2024-ben is,

ráadásul tízből nyolc pártfüggetlen osztja ezt a nézetet Bidenről, Trumpról pedig csak 57 százalékuk.

A demokrata szavazók körében februárral összehasonlítva 64-ről 54 százalékra csökkent a Biden újbóli ringbe szállását helyeselők aránya, míg az azt ellenzőké 36-ról 46-ra nőtt.

Ezzel párhuzamosan mindössze a demokraták 55 százaléka szeretné, ha Biden folytatná a kampányát.

A vitát nyújtott teljesítményét illetően szintén lesújtó a kép a demokrata inkumbensre nézve.

  • A választásra regisztráltak csupán 21 százaléka állítja, hogy Biden világosan megfogalmazta nézeteit Trump 47 százalékával szemben,
  • 28 százalék szerint tűnt elnökhöz méltónak Biden, míg Trumpról 46 százalék gondolta ezt,
  • valamint kevesebb mint ötödük állítja, hogy magabiztosságot sugárzott a demokrata zászlóvivő, míg Trumpról 44 százalék véli így.
  • Egy mutatóban azonban Biden leverte republikánus riválisát: 40 százalék szerint az igazat mondta, miközben Trumpról csak a megkérdezettek harmada nyilatkozott így.

Érdekesség továbbá, hogy a regisztrált választók fele azt mondja, Biden politikája pénzügyileg rosszabbra fordítaná a helyzetüket, míg Trump intézkedéseiről csak 35 százalékuk tartja így. Emellett pedig szinte nincs különbség azok hányadában, akik szerint Biden vagy Trump alatt lenne nagyobb biztonságban a jog uralma és a demokrácia az Egyesült Államokban.

A közvélemény-kutatás 1130 regisztrált amerikai választópolgár június 28-29. közötti megkérdezésével készült, a hibahatára 4,2 százalékpont. A demokrata párti regisztrált szavazók körében a hibahatár +/- 6,8 százalékpont.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz mesterlövész szvd hadsereg dragunov puska sznájper stock