Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt
Globál

Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

MTI
|
Portfolio
A Politico értesülései új európai parlamenti frakció alapításában gondolkodik a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, továbbá az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt. Eközben Babis korábbi cseh kormányfő már bejelentette az új frakció létrehozását, míg Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója úgy fogalmazott a 444-nek, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport.

Új európai parlamenti frakciót alapítanak Babisék

Új frakciót alapít az Európai Parlamentben (EP) az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) cseh ellenzéki mozgalom - jelentette be Andrej Babis, az ANO elnöke, volt cseh kormányfő csütörtökön a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva. A júniusi európai választásokon az ANO hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben.

Andrej Babis nem közölte, hogy milyen pártok lesznek az új frakcióban, csak annyit mondott, hogy a részleteket a jövő héten, várhatóan már hétfőn nyilvánosságra hozzák.

A politikus szerint az új frakció programját a szuverenitás, a biztonság, az illegális migráció elleni küzdelem és a Zöld Megállapodás (Green Deal) módosításának elérése fogja alkotni.

Andrej Babis a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az ANO kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból, mert szerinte ezekben a csoportosulásokban az ANO már nem tudja megfelelően teljesíteni programját.

A volt kormányfő a hírtelevízióban megismételte: az ANO azután lépett ki a Renew Europe frakcióból és az ALDE pártcsaládból, miután ott nem sikerült érvényesíteni programját. Ez az oka annak, hogy új frakciót akar alakítani.

Most először történik meg, hogy egy cseh politikai párt új frakciót alakít

- mutatott rá Andrej Babis.

Érdekes lesz, meglátjuk, hány képviselőt sikerül meggyőznünk

- tette hozzá a politikus.

A Fidesz is elismerte: új frakcióban gondolkodnak

Miután Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította, hogy a Fidesz csatlakozzon európai pártcsaládjához, az Európai Konzervatívokhoz és Reformistákhoz (ECR), egyre többet lehetett arról hallani, hogy Orbán Viktor saját pártcsalád létrehozásán gondolkodik. A Politico információ szerint a csoporthoz a Fidesz mellett a volt lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO és a volt szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt csatlakozna - írta a 444.

A brüsszeli EU-csúcson a 444 most megkérdezte Orbán Balázstól, a miniszterelnök politikai tanácsadójától, hogy mennyi esély van az új formáció összeállására, és a tanácsadó úgy válaszolt: van esély rá, hogy összeáll a csoport.

Orbán Balázs elmondása szerint hamarosan lesz hivatalos bejelentés is az új frakcióval kapcsolatban.

Hozzátette: a tárgyalásokra van még egy kis idő, ugyanis a végleges formációkat július 4-ig kell bejelenteni az EP-nek.

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij