Egyre nagyobb bajban Macron: új közvélemény-kutatások láttak napvilágot
Globál

Egyre nagyobb bajban Macron: új közvélemény-kutatások láttak napvilágot

Portfolio
A francia politikai színtér újabb fordulatot vett, miután a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás (RN) tovább növelte előnyét a parlamenti választások vasárnapi első fordulója előtt. Az utolsó kampánynapon közzétett felmérések szerint Marine Le Pen bevándorlásellenes, euroszkeptikus pártja egyre közelebb kerül az abszolút többség megszerzéséhez - jelentette a Reuters.

Emmanuel Macron elnök a pártja számára nem túl fényes EP választások után előrehozott választásokat írt ki. A Les Echos újság által pénteken közzétett új felmérés szerint az RN akár a szavazatok 37%-át is elérheti, ami két százalékpontos növekedést jelent az egy héttel ezelőtti eredményhez képest.

Macron centrista pártja, az Együtt párt 20 százalékot ért el, ami két százalékpontos csökkenés a legutóbbi publikációhoz képest. Az Új Népfront baloldali szövetség változatlanul a szavazatok 28%-án állt.

A BFM TV egy másik, az Elabe által összeállított felmérésben úgy számolt, hogy az RN és szövetségesei 260-295 mandátumot szerezhetnek az új parlamentben - potenciálisan átlépve az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot.

A pontos mandátum-előrejelzés azért bonyolult, mert az eredmény Franciaország 577 választókerületének eredményeitől függ. Ráadásul a vasárnapi első forduló után az RN riválisai taktikai lépésekkel összefoghatnak és visszaléptethetnek jelölteket, hogy a július 7-i második fordulóban legyőzzék a szélsőjobboldali jelölteket.

Az RN vezette kormány vagy éppen a politikai bénultság kilátása elbizonytalanította a pénzügyi piacokat. Pénteken a francia államkötvények kockázati prémiuma a 2012-es euróövezeti válság óta nem látott magasságokba emelkedett.

Az RN teljes győzelme esetén Marine Le Pen pártjának együtt kellene működnie Macronnal egészen 2027-ig tartó hivatali ideje végéig.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij