Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről
Globál

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Szabó Ákos
Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyeskedő támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

Donald Trump és Joe Biden úgy csapott össze tegnap, hogy hivatalosan még el sem nyerték pártjaik elnökjelöltségét, hiszen a republikánus és demokrata nagygyűléseket júliusban, illetve augusztusban fogják tartani. Miután a hivatalban lévő elnök visszautasította a csörtéket 1988 óta rendező kétpárti bizottságot, helyi idő szerint csütörtök este a CNN hírtelevízió adásában állt ki egymás ellen az Egyesült Államok 45. és 46. elnöke, hogy ütköztessék vízióikat.

Az előre lefektetett szabályok alapján a korábbiakkal ellentétben élő közönség nélkül zajlott a vita a georgiai Atlantában. Emellett szintén újdonság volt, hogy a jelöltek mikrofonját kikapcsolták, amikor nem rajtuk volt a sor, ezzel megakadályozva az egymás szavába vágást. A 2020-as első elnökválasztási vita után a legtöbben úgy vélték, Biden malmára hajtott a vizet, hogy Trump szüntelenül a szavába vágott, ellenfele harsányságát a demokrata jelölt akkor az előnyére tudta fordítani.

Idén viszont az akkori vita teljes ellentétét láthattuk: a néma mikrofonok ezúttal Trumpnak válhattak be, mivel így jóval ritkábban tudta átvenni a szót, kevésbé volt zavaró a heves temperamentuma, és hagyta, hogy az olykor összezavarodó és rekedtes hanggal színpadra lépő Bidenre irányuljon a figyelem. A vita első percétől kezdve érződött, hogy a republikánus minden bizonnyal jobb benyomást fog kelteni az Amerika-szerte tévék előtt ülő nézők millióira (vagy a visszajátszásokat TikTokon visszatekintő tömegekre). A szópárbaj közben mindenesetre arról tájékoztatott a Biden-kampány, hogy az elnök megfázott nemrég, ezért küszködik a hangjával.

A személyeskedő megjegyzéseket nem mellőző vitán szó esett az Egyesült Államok külföldi megítéléséről, gazdaságpolitikáról, a jelöltek életkoráról és meglepő módon a golfról is, bár szinte biztos, hogy nem a szakpolitikai diskurzus miatt fog emlékezetessé válni az esemény. Biden célja kétség nélkül az volt, hogy az egészségügyi és szellemi rátermettségét bizonyítsa,

a mostani szereplése azonban csak még több kérdést és bizonytalanságot fog okozni e téren.

Ment egymás hibáztatása

A vita első témája az infláció volt, Biden fejéhez pedig azt a kérdést szegezték, hogy mit üzenne azoknak, akik úgy érzik, hogy rosszabbul állnak anyagilag most, mint Trump elnöksége alatt. A demokrata a Trump-kormányzat koronavírus idején hozott elhibázott gazdasági intézkedéseit és azok utózöngéjét okolta emiatt, és azzal támadta elődjét, hogy rekordmagasra emelte az Egyesült Államok deficitjét.

A gazdaság összeomlott, nem volt munkahely, a munkanélküliségi ráta 15%-ra emelkedett, szörnyű volt. Ezért meg kellett próbálnunk újra összerakni a dolgokat. Pontosan ezt kezdtük el tenni

– jelentette ki a rekedten hangzó Biden, majd érdemeit és további gazdasági terveit sorolta, Trump elnökségét „káosznak” titulálva.

A volt elnök ezzel szemben azt állította, hogy az ország történetének legjobb gazdaságát hagyta hátra, Biden rossz teljesítménye miatt pedig „megöl minket az infláció”, míg ő maga nem kap elég elismerést a koronavírus kezeléséért. Amikor pedig a Trump által belengetett 10%-os általános importvám potenciális árnövelő hatásáról faggatták, a volt ingatlanmogul tagadta az intézkedés ilyesféle hatását, majd Kínát és más országokat okolta Amerika „lehúzásáért.”

Az eredeti témától eltérve, a republikánus ezután azzal vádolta Bident, hogy „harmadik világi országgá tette” Amerikát, és hogy a 2021-ben végrehajtott afganisztáni kivonulás „az amerikai történelem valaha volt legszégyenteljesebb pillanata” volt.

Már nem tisztelnek minket mint országot. Nem tisztelik a vezetésünket. Már nem tisztelik az Egyesült Államokat.

Miközben Biden az elődje által büszkén elfogadott adócsökkentést ekézte, ami szerinte a gazdagoknak kedvezett,

az inkumbens elnök belezavarodott a mondandójába,

és tévesen azzal fejezte be, hogy „végre legyőztük a Medicare-t”, az Obama-adminisztráció állami betegbiztosítását, amit egyébként ő maga is támogat.

Ezt követően az abortuszhoz való jogról kérdezték az elnökjelölteket. Trump megvédte a Roe v. Wade eltörlését, ami 2022 előtt szövetségi szinten garantálta az abortuszhoz való hozzáférést. Amióta a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége az államok jogkörébe vonta az abortuszszabályozást, közel két tucat tagállam szigorított azon vagy tiltotta be a terhességmegszakítást.

Biden, aki támogatja a Roe v. Wade visszaállítását, „rettenetesnek” nevezte azt, hogy Trump három legfelsőbb bíró kinevezésével hozzájárult annak megsemmisítéséhez, és szerinte „nevetséges”, hogy egy politikus döntsön a nők egészségügyi kérdéseiben. Trump viszont ragaszkodott azon álláspontjához, hogy „mindenki szerint” az államoknak kell erről határozni. Mint elmondta, hisz a nemi erőszakra, vérfertőzésre és az anya életveszélyére vonatkozó kivételekben, ezután pedig Bident és a pártját festette le „csecsemőgyilkos” szélsőségesként, amit a demokrata elnök hevesen visszautasított.

Biden palesztinná vált?

Ezt követően a bevándorlásról esett szó. A rekordmagas határátkelésekre reagálva Biden kiemelte a csökkenő tendenciát, majd a republikánusokat okolta a kétpárti reform kudarcáért, illetve bírálta a Trump-adminisztráció családokat szétválasztó politikáját. Trump erre úgy kontrázott:

Nem tudom, miről beszélt itt a végén, de szerintem ő sem tudja igazán.

A republikánus zászlóvivő szerint azonban Biden kinyitotta az általa hátrahagyott, „valaha volt legbiztonságosabb” amerikai-mexikói határt, bűnözőket, terroristákat és mentális betegeket beengedve. Ám arra a kérdésre, hogy a tömeges deportálásokat ígérő republikánus a dokumentáció nélkül, évek óta az országban élő és dolgozó személyeket kiutasítaná-e, nem válaszolt, helyette a „Biden-féle migránsbűnözésről” beszélt, amit hazugságnak nevezett a riválisa. A vita második felében, a színesbőrű szavazókra kihegyezve, arról is szót ejtett Trump, hogy a bevándorlók szerinte a feketék és latinók munkavállalási lehetőségeit is veszélyeztetik.

Ezt követően a demokrata elnök amiatt vette célba Trumpot, hogy korábban az amerikai háborús áldozatokat „balekoknak" és „veszteseknek" nevezte.

Te vagy a balek. Te vagy a vesztes

– mondta Biden a riválisára mutatva, aki állította, „fabrikált idézetekről” van szó.

A külpolitikát érintve Trump ismét kifejezte, hogy azonnal, még a hivatalba lépése előtt lezárná az orosz-ukrán háborút, ami, ha ő van hivatalban – a gázai háborúval egyetemben –, ki sem tört volna. Elmondása szerint „nem elfogadhatóak” Putyin feltételei a béke érdekében, miszerint Ukrajnának fel kellene adnia négy keleti régióját és a NATO-csatlakozási terveit. A volt elnök elmondta: Vlagyimir Putyin szerinte azért követte el az Ukrajna elleni agressziót, mert látta, milyen „inkompetensen” vonult ki az Egyesült Államok Afganisztánból.

Soha életemben nem hallottam még ennyi badarságot

– replikált Biden a szövetségi politikát kihangsúlyozva, hozzátéve, hogy szerinte a NATO-ból legszívesebben kilépő Trump arra biztatta a „háborús bűnös” Putyint, hogy „azt csináljon, amit akarjon.”

Biden Izrael Hamász elleni háborújára térve kijelentette: a világ vezető hatalmai támogatják a béketervét, az Egyesült Államok Izrael legnagyobb támogatója a világon, a Hamászt pedig meg kell állítani, ám „óvatosnak kell lenni”, hogy milyen fegyvereket vetnek be sűrűn lakott területeken. Trump ezután azzal vádolta utódját, nem akarja, hogy „Izrael befejezze a munkát”, mert „Biden olyanná vált, mint egy palesztin, de nem kedvelik, mert egy rossz palesztin, gyenge.”

Január 6. kicsit másképp

Arra a felvetésre, hogy mit mondana azon amerikaiaknak, akik szerint 2021. január 6-án, a Capitolium ostromakor Trump megszegte az alkotmányos esküjét, a volt elnök kifejtette:

Hadd meséljek január 6-ról. Január 6-án nagyszerű határunk volt. Senki sem jött át, nagyon kevesen. Január 6-án energiafüggetlenek voltunk. Január 6-án voltak a valaha volt legalacsonyabb adók. Minden idők legalacsonyabb szabályozása volt. Január 6-án a világ minden táján tiszteltek bennünket.

Trump a törvényhozási épület kifosztásáért Nancy Pelosit, akkori demokrata házelnököt tette felelőssé. Biden viszont kiemelte, hogy Trump „bátorította azokat az embereket”, akiknek börtönben a helyük, ám a republikánus jelölt „kiengedné őket.”

Ezután a 81 éves demokrata Trump bűnössé nyilvánítását említette:  

Az egyetlen személy ezen a színpadon, aki elítélt bűnöző, az az ember, akire most nézek

– jelentette ki Biden, figyelmeztetve arra, hogy a republikánus riválisa bosszúval fenyegetett megválasztása esetén. Trump erre válaszul Hunter Biden, Biden fiának az elítélését hánytorgatta fel:

[A fiát] már korábban el kellett volna ítélni, de [Biden] igazságügyi minisztériuma hagyta elévülni a legfontosabb dolgokat. De amint kikerül a hivatalából, máris elítélt bűnöző lehet. Joe is elítélt bűnöző lehet mindazért, amit tett. Szörnyű dolgokat tett.

Ezután Biden azzal kontrázott, hogy Trumpnak „olyan erkölcsei vannak, mint egy sikátori macskának”, utalva a Stormy Daniels egykori felnőttfilm-sztárral való állítólagos szexuális kapcsolatára, amelyet Trump tagadott a vita során is. Majd Bident amiatt állította pellengérre, hogy

szerinte azért indultak a jogi eljárások ellene, mert „lehetetlen, hogy tisztességesen és becsületesen nyerni tudjon.”

Az alkalmasságot golfban mérik

Röviden érintették a környezetvédelmet is, amely során Trump azt állította, „abszolúte tiszta” vizet és levegőt szeretne. Biden azonban a párizsi egyezményből való kilépést hánytorgatta fel neki (amit Trump pénzkidobásnak nevezett), és saját zöld törvénycsomagjait emelte ki.

Trump a valaha volt legrosszabb elnöknek nevezte Bident több ízben is,

amire Biden azzal felelt, hogy történészek jóval feljebb rangsorolják őt, mint Trumpot. Miközben a gyermekvállalás témakörétől erősen eltávolodott a két jelölt, a republikánus szerint ő a volt a jobb, és ő is lesz a jobb, ha adnak neki még négy évet.

Az életkoráról szóló kétségeket illetően Biden úgy nyilatkozott, mielőtt érdemeit kezdte sorolni, hogy élete első felében azért kritizálták, mert ő volt az egyik legfiatalabb szenátor, most pedig azért, mert a legidősebb elnök.

A demokrata jelölt szerint Trump csak három évvel fiatalabb nála, de jóval kevésbé ért a dolgokhoz.

Emellett elutasította Trump azon állításait is, hogy az Egyesült Államok hanyatló ország lenne, mivel szerinte bármelyik jelentős országvezető szívesen helyet cserélne az amerikai elnökkel.

A republikánus ezzel szemben azt emelte ki, hogy állítása szerint két kognitív teszten is átment, nem úgy, mint Biden. Elődje mondandójára Biden széles mosollyal reagált, de még nagyobb lett a derű az arcán, amikor Trump a klubjában szerzett golfbajnoki címeit hozta fel bizonyítékként a fizikai erőnlétére.

Ahhoz, hogy ezt megtedd, elég okosnak kell lenned, és tudnod kell, hogyan üsd messzire a labdát

– értekezett az exelnök. Biden erre Trump magasságához mért súlyán élcelődött, majd a saját golftudását fényezte, és elmondta: szívesen játszik egyet Trumppal, már ha ellenfele elbírja a golftáskáját.

Pánikolnak a demokraták?

A New York Times arról ír, hogy az elnök „tétova és összefüggéstelen” teljesítménye pánikhullámot váltott ki a demokraták körében, ezáltal

újra megnyílt a vita arról, hogy egyáltalán ő legyen-e a jelölt.

Mint fogalmaznak, Biden küzdelmek árán adta csak át, amit szeretett volna, és egyáltalán nem sikerült ellensúlyoznia az élénk, bár hazugságot hazugságra halmozó Trumpot. Egy New York Timesnak nyilatkozó veterán demokrata stratéga szerint Bidenre hamarosan viharként csaphat le a félrelépését követelők kórusa.

Joe-t mélységes szeretet övezi a demokraták körében. De ez elfogyott.

A vita utáni értékelés során a CNN által megszólaltatott kommentátorok és riporterek szintén felettébb borús képet festettek Biden teljesítményéről. Kate Bedingfield, Biden korábbi fehér házi kommunikációs igazgatója „igazán csalódáskeltőnek” nevezete Biden szereplését a hírtelevízió adásában. Mint mondta, Bidennek bizonyítania kellett az amerikai választóknak, hogy

hogy van energiája és erőnléte, de ezt nem tette meg. Úgyhogy szerintem ez aggodalomra ad okot.

John King műsorvezető emellett arról szerzett tudomást, hogy

Ez egy sorsfordító vita volt abban az értelemben, hogy most, miközben beszélünk, mélyreható, széleskörű és nagyon erőteljes pánik van a Demokrata Pártban

– fogalmazott King. Barack Obama volt elnök korábbi vezető tanácsadója, David Axelrod ezt megerősítve sokkról beszélt a párton belül, majd hangsúlyozta:

zajlani fognak beszélgetések arról, hogy Biden folytassa-e elnökjelöltként vagy sem.

A párharcot követően a CNN Kamala Harrisszel, Biden alelnökével is interjút készített, aki elismerte, hogy Biden „lassan indult be”, azonban megvédte a 81 éves demokratát.

Az emberek vitatkozhatnak a stílusról, de végső soron ennek a választásnak és annak, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke, a lényegről kell szólnia. És a kontraszt egyértelmű

mondta az alelnök, utalva „az amerikai emberekét harcoló” Bidenre. Harris mellett Gavin Newsom kaliforniai kormányzó is kiállt az elnök mellett, mondván, a lecseréléséről szóló találgatások „nem segítenek” és „feleslegesek.”

Biden elnök maga röviden azt közölte a csörte után, hogy „jól szerepeltünk”, de „nehéz egy hazuggal vitatkozni.”

A republikánusok ujjonganak

Az elnökjelölti párbajt követően egyesek kritizálták a CNN-t, amiért a moderátorok, Jake Tapper és Dana Bash nem vágtak a jelöltek szavába, ha nem tényszerű kijelentéseket tettek. Utóbbi természetesen Donald Trumpra vonatkozik elsősorban, aki állításainak valóságtartalmát az adás után ellenőrizték. A csatorna politikai igazgatója úgy fogalmazott az eseményt megelőzően, hogy a műsorvezetők feladata a „a jelöltek közötti vita elősegítése, és nem a vita résztvevői.”

Mielőtt véget ért volna a párbaj, a Trump-kampány máris ünneplő közleményt adott ki:

Ma este Trump elnök a történelem legnagyszerűbb vitateljesítményét és győzelmét nyújtotta a történelem legnagyobb szavazóközönsége előtt

– írták. Steve Scalise, a republikánusok második számú alsóházi vezetője azt közölte, Joe Biden "bebizonyította, hogy nem alkalmas az elnöki tisztségre", ezért a republikánus zászlóvivő az egyetlen választás.

A CNN egyébként a vitát követők körében végzett gyorsfelmérése alapján

a megkérdezettek 67 százaléka szerint Trump nyerte a vitát, míg mindössze 33 százalék véli ezt Bidenről.

Ez felettébb aggasztó annak fényében, hogy pár órával ezelőtt még 45 százalékuk arra számított, hogy a demokrata fog felülkerekedni.

Ennek ellenére a hivatalban lévő országvezető egyik vezető tanácsadója úgy reagált az elnök teljesítményére, hogy

Biden elnök az egyetlen ember, aki valaha is legyőzte Donald Trumpot. És újra meg fogja tenni.

Címlapkép forrása: Justin Sullivan/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij