Veszélyben lehet a demokraták balszárnya? Óriási vereséget mértek a progresszívekre
Globál

Veszélyben lehet a demokraták balszárnya? Óriási vereséget mértek a progresszívekre

Portfolio
Miután kedden súlyos vereséget szenvedett Jamaal Bowman demokrata törvényhozó a pártja előválasztásán, augusztusban újabb taggal válhat szegényebbé az Alexandria Ocasio-Cortez nevével fémjelzett, baloldali progresszív ideológiájú "Squad" az amerikai képviselőházban. A palesztinpárti nézeteit nem véka alá rejtő Bowman egy Izraelt teljes mellszélességgel támogató párttársával szemben kapott ki New York-i körzetében.

Az Egyesült Államok legnépesebb városának 16. kongresszusi körzetében előválasztást tartottak, és a szavazatok több mint 58 százalékával a mérsékelt George Latimer nyerte meg azt, a hivatalban lévő Jamaal Bowman pedig alulmaradt - adta hírül az AP. Mivel a körzetet uralják a demokraták, Latimer győzelme a novemberi választáson már most borítékolható.

Bowman korábban azzal vádolta Izraelt, hogy népirtást követ el Gázában, ahol a Hamász október 7-i támadása óta több tízezer palesztin halt meg az izraeli katonai műveletekben. E következtében a zsidó állam katonai támogatását ellenző Bowman legyőzése érdekében közel 15 millió dollárt költött egy Izrael-párti kampányszervezet, az Amerikai Izraeli Közügyek Bizottságával (AIPAC) szövetséges lobbicsoport. A Bowman és Latimer közötti versenyfutás ezáltal

a valaha volt legtöbb pénzbe került képviselőházi előválasztással ért fel az AdImpact reklámkövető cég szerint.

Bowman vereségének hatására egyes demokraták azt látják kibontakozni, hogy a progresszívek visszaszorulhatnak az amerikai Kongresszusban.

Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a Demokrata Párt a józan megoldásokat és a józan kormányzást akarja, és ezeket a jelölteket akarja előnyben részesíteni a szélsőséges jelöltek helyett

- mondta Jay Jacobs, a New York-i Demokrata Párt elnöke.

A párt balszárnya azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdéses körzet határai módosultak 2020 óta, ugyanis kivették belőle Bronx egy jelentős részét, ahol Bowman kulcsfontosságú színesbőrű szavazói éltek, és helyette egy kertvárosiasabb területet csatoltak hozzá.

Pramila Jayapal, Kongresszusi Progresszív Caucus elnöke egy interjúban úgy reagált Bowman bukására, hogy

minden demokratának látnia kellene, mennyire rossz hatással van a párt politikájára, hogy hatalmas mennyiségű pénz érkezik egy kongresszusi verseny befolyásolására.

Eközben a milliódolláros kampányt finanszírozó AIPAC is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az eredmény megmutatja, hogy megéri Izrael pártján politizálni.

A következő, veszélyben lévő progresszív képviselő Cori Bush Missouriban, aki Bowmanhoz hasonlóan kiállt Izrael gázai bombázása ellen, az AIPAC pedig őt is költséges hirdetésekben támadja az augusztusban esedékes előválasztás előtt. Jayapal és más progresszívek kitartanak viszont amellett, hogy Bowman veresége nem lesz hatással más progresszív demokraták sikerére.

Címlapkép: Jamaal Bowman kongresszusi képviselő, Bernie Sanders szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez képviselő részt vesz egy gyűlésen New York város Bronx kerületében 2024. június 22-én. Címlapkép forrása: David Dee Delgado/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Franciaorszag valasztas24