Van egy terület, ahol nagyon fájnak Moszkvának a nyugati szankciók
Globál

Van egy terület, ahol nagyon fájnak Moszkvának a nyugati szankciók

Portfolio
A kínai hajógyártó vállalatok sokáig lehetőségként tekintettek a nyugati szankciókra Oroszország ellen, mivel úgy vélték, hogy ezzel jelentős bevételekre tudnak szert tenni. Az egyre súlyosabb intézkedések hatására azonban ők is visszakozni kényszerültek a tervüktől – írja a South China Morning Post.

Az Oroszországra kirótt nyugati szankciókkal kapcsolatban gyakori kritika, hogy Moszkva játszi könnyedséggel kerüli ki azokat, ezért nem tudnak eléggé hatásosak lenni. Ez a kijelentés azonban nem igaz az összes területre, vannak olyan intézkedések, amelyekre egyelőre nem igazán találják a megoldást a Kremlben. Az egyik ilyen gazdasági szektor a hajógyártás, mivel az oroszok nem rendelkeznek elegendő kapacitással és technológiai ismerettel, hogy önmaguknak gyártsák le a legfontosabb tengeri járműveket. Eleinte úgy tűnt, hogy ismét

Peking szaladhat Moszkva segítségére a kérdésben, ám idővel kiderült, hogy Vlagyimir Putyin ezúttal nem számíthat az egyik legerősebb szövetségesére.

A kínai vállalatok azt követően döntöttek úgy, hogy megszakítják az oroszországi projektjeiket, hogy az Európai Unió közölte velük, hogy súlyos következményekkel kell szembenézniük, amennyiben folytatják a tevékenységüket. A keleti nagyhatalom több cége is úgy fogalmazott, hogy nagyra értékelik az eddigi közös munkát az oroszokkal, és nagyon erős kapcsolatokat sikerült kialakítani, de ennek ellenére sem tudják fenntartani ilyen körülmények között az üzleti megállapodásokat.

A visszalépések nagyon rosszul érintik Oroszországot, különösen az északi Artic-LNG 2 szenved a gáztankerek hiánya miatt.

Ezt a beruházást Moszkva az egyik legfontosabbnak szánta gazdasági szempontból, mivel az Európa felé irányuló csővezetékes gázkereskedelmet ezzel váltották volna ki. Moszkva számára ráadásul az is fejfájást okoz, hogy az országban nem áll rendelkezésre a szükséges kapacitás és technológia, hogy belátható időn belül orosz gyártmányú LNG tankerekkel váltsák ki a kínaiakat. Más nagy hajógyártó országokhoz sem fordulhat, hiszen akár Dél-Korea, akár Japán is a nyugati integrációval áll szövetségben.

Vlagyimir Putyin legutóbbi kínai csúcstalálkozóján is szóba került az együttműködések sorában az északi kereskedelmi útvonal kérdése, valamint a hajógyártás is, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnökkel megállapodásokat kötöttek. Kína az EU kínai vállalatokat érintő szankciói miatt felemelte a hangját, ám egyelőre nem látszódik, hogy pontosan milyen ellenlépésre számíthat Brüsszel.

Címlapkép forrása: Eric Kayne/Bloomberg via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Volodimir Zelenszkij