Kijelentette Le Pen: egyértelműek a vörös vonalak, nem lesz semmi Macron Ukrajnával kapcsolatos terveiből
Globál

Kijelentette Le Pen: egyértelműek a vörös vonalak, nem lesz semmi Macron Ukrajnával kapcsolatos terveiből

Portfolio
Marine Le Pen, a vasárnapi francia nemzetgyűlési választásokon győzelemre esélyes szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés de facto vezetője egy interjúban azt mondta, amennyiben megszerzik az abszolút többséget, és kormányra kerülnek, Emmanuel Macron elnök nem tudja majd beváltani ígéretét, és francia katonákat küldeni Ukrajnába – írja a Reuters.

Macron pártja európai parlamenti választási kudarca után feloszlatta a Nemzetgyűlést, és új törvényhozási választásokat írt ki június 30-ra és július 7-ére. A Nemzetgyűlés 577 tagját egyéni választókörzetekben választják két fordulóban. A szokásjog szerint a törvényhozásban a legtöbb képviselőt adó erőt nevezi ki az államfő miniszterelnöknek.

A pártok népszerűségi listáját magasan vezeti a Nemzeti Tömörülés, azonban nem biztos, hogy az abszolút többséghez elegendő 289 mandátumot is megszerzik.

Az Ifop szerdai mandátumbecslése szerint 220 és 260 közötti képviselői helyre számíthatnak. A párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Jordan Bardella a múlt héten azt mondta, csak akkor alakítanak kormányt, ha megszerzik az abszolút többséget.

Le Pen a Le Telegramme de Brest című lapnak azt mondta, biztos abban, hogy megszerzik az abszolút többséget, és kormányra kerülnek.

A francia alkotmány szerint a széles jogkörű elnök felelős a kül- és biztonságpolitikáért, egyben ő a hadsereg főparancsnoka. A kormány elsősorban a belpolitikáért felel, viszont mivel a pénzügyek felett is utóbbi diszponál, a miniszterelnöknek kiterjedt lehetőségei vannak az államfő külpolitikai és védelmi terveinek elgáncsolására.

Macron a közelmúltban európai színtéren is nagy vitát váltott ki azzal a kijelentésével, hogy nem szabad kizárni, hogy NATO-tagországok katonákat küldjenek Ukrajnába kiképzési, támogatási feladatokkal. Később már konkrét terveket is bejelentettek azzal kapcsolatban, hogy francia kiképzők mennének Ukrajnába.

Az elnök számára a hadsereg vezetőjének lenni tiszteletbeli cím, mivel a miniszterelnök kezében van a kasszakulcs. Jordan nem akar vele vitába szállni, de világossá tette a vörös vonalakat. Ukrajnába az elnök nem küldhet csapatokat

– jelentette ki Le Pen.

Bardella hétfőn az ukrajnai háború kapcsán azt mondta, arra fog figyelni, hogy ne kerüljön direkt konfrontációba Oroszországgal. Kijelentette, vörös vonalai közé tartozik francia katonák Ukrajnába küldése, nagy hatótávolságú rakéták, illetve minden olyan eszköz szállítása, amellyel el tudnak érni orosz városokat.

Címlapkép forrása: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Franciaorszag valasztas24