Egymásnak feszült Nagy-Britannia jelenlegi és jövőbeli vezetője
Globál

Egymásnak feszült Nagy-Britannia jelenlegi és jövőbeli vezetője

MTI
|
Portfolio
A BBC televízió által rendezett brit választási vitaműsorban Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök és Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője vívott sokszor igen éles szócsatát közvéleménykutató intézetek által összeállított reprezentatív összetételű stúdióközönség előtt. A fő témák az adópolitika, a bevándorlás és az EU-hoz fűződő viszony volt.

Sunak folyamatosan azt az álláspontját hangoztatta, hogy a Munkáspárt programjának végrehajtásához jelentős adóemelésre lenne szükség. A kormányfő megismételte azt a korábban is hangoztatott, ám független szakértők által bírált állítását, hogy a Labour költségvetési terveihez minden egyes alkalmazott adóját legalább évi kétezer fonttal (940 ezer forinttal) kellene emelni.

Starmer a vitaműsorban ezt hazugságnak nevezte, és kijelentette, hogy a konzervatívok fedezetlen adócsökkentéseket ígérgetnek. Hozzátette: a Labour programja mögött költségszámítások állnak, és a cselekvési terv teljes körűen finanszírozott.

Rishi Sunak azzal vádolta a munkáspárti vezetőt, hogy kormányra kerülése esetén "feladná" Nagy-Britannia határainak ellenőrzését. A konzervatív párti miniszterelnök felidézte, hogy a Munkáspárt programjában szerepel az európai kontinensről csónakokkal illegálisan átkelő menedékkérők ruandai áttelepítési tervének törlése.

Starmer működésképtelennek nevezte ezt a programot és megerősítette, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt a terrorellenes törvény nyújtotta eszközökkel lépne fel az embercsempészek ellen.

Éles vita alakult ki az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszer ügyében is, különösen azután, hogy az egyik néző elmondta: kisvállalkozása a brit EU-tagság négy évvel ezelőtti megszűnése (Brexit) óta az unióval folytatott korábbi kereskedelmi forgalmának 90 százalékát elvesztette.

Sunak azt ígérte, hogy a konzervatívok adócsökkentésekkel és a társadalombiztosítási hozzájárulás fizetési kötelezettségének megszüntetésével segítenék a kisvállalkozásokat. A kormányfő egyben azzal vádolta a Munkáspárt vezetőjét, hogy kormányra kerülése esetén ismét érvényesítené az EU-állampolgárok korlátozás nélküli nagy-britanniai letelepedését és munkavállalását biztosító szabadságjogot, amely a Brexit után megszűnt.

Keir Starmer ezt cáfolta, és megerősítette azt a többször hangoztatott, a Labour választási programjában is szereplő hivatalos álláspontot, amely szerint kormányra kerülése esetén a Munkáspárt sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az EU-ba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Labour-kormány a konzervatívok által kötött, "elfuserált" Brexit-megállapodás helyett új kapcsolatrendszerről kezdene tárgyalásokat az EU-val.

A YouGov közvéleménykutató cég által a vitaműsor után elvégzett, csütörtök hajnalban ismertetett gyorsfelmérés szerint a vita döntetlenül végződött: arra a kérdésre, hogy melyik politikus teljesítményét ítélték jobbnak, Sunakot és Starmert egyaránt 50 százalék nevezte meg.

A részkérdésekben ugyanakkor erősen a munkáspárti vezető javára tolódtak el a megítélésbeli arányok. A felmérés résztvevőinek 50 százaléka nevezte Starmert megbízhatónak, Sunakról csak 39 százalék vélekedett így. Arra a kérdésre, hogy melyiküket találták kedvelhetőbbnek, 52 százalék Starmert, 33 százalékot Sunakot nevezte meg.

A nézők 63 százaléka hangoztatta azt a véleményét, hogy a Munkáspárt vezetője megérti a hétköznapi emberek gondjait; a konzervatív párti miniszterelnökről csak 18 százalék mondta ugyanezt.

Jön a választás

Május 22-én Rishi Sunak brit miniszterelnök feltehetően azzal a szándékkal jelentette be, hogy a vártnál korábban, július elején tartanak parlamenti választást az Egyesült Királyságban, hogy elejét vegye az évek óta mélyrepülésben lévő Konzervatív Párt népszerűségvesztésének, és kezdeményezőként lépjen fel a Keir Starmer vezette Munkáspárttal szemben.

ÚGY TŰNIK AZONBAN, HOGY A VESZTESÉG MINIMALIZÁLÁSA NEM IGAZÁN JÖN ÖSSZE A MÁSFÉL ÉVE HIVATALBAN LÉVŐ SUNAKNAK.

A YouGov adatai szerint a Brexit, a koronavírus és a megélhetési válság által megrengetett kormányzásuk 15. évébe lépő toryknak nemhogy feltornászni nem sikerült az eddigi számaikat, de még inkább beesett a népszerűségük, hiába az adócsökkentésről, az illegálisan érkező menedékkérők Ruandába szállításáról és a „nemzeti szolgálat” visszavezetéséről szóló ígéreteik. Sunak pártjával ellentétben az őket jobboldalról betámadó Reform UK szárnyalni kezdett, különösképp azután, hogy a Brexit Párt utódjaként létrejött jobboldali radikálisok élére visszatért Nigel Farage.

Az igazi győztes a Munkáspárt, a YouGov legutóbbi mandátumbecslése alapján

A KÖVETKEZŐ PARLAMENTBEN MUNKÁSPÁRTI LEHET A KÉPVISELŐK KÖZEL KÉTHARMADA,

a 425 fős képviselőcsoport Tony Blair 1997-es teljesítményét is felülmúlná. Eközben a konzervatívok száma a harmadára, 365-ról 108-ra eshet vissza, ami a párt 1834-es megalakulása óta a valaha volt legalacsonyabb lenne, míg az Ed Davey vezetésével karakteres (és felettébb szórakoztató) kampányt futó libdemek meghatszorozhatják a frakciójuk méretét.

Címlapkép forrása: Phil Noble - WPA Pool/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Reuters-Izrael-Hamász-háború-rendorors-maradvanyok-izraeli-katonak