Gőzerővel készül a sziget a háborúra: nem akármilyen páncélossal védenék ki Kína invázióját
Globál

Gőzerővel készül a sziget a háborúra: nem akármilyen páncélossal védenék ki Kína invázióját

Portfolio
A tajvani haderő június 25-én bemutatta az új 8x8-as, 105 mm-es páncélvadászát, amely vélhetően a Clouded Leopard II gyalogsági harcjármű előfutára – számolt be az Army Recognition.

Nyilvános teszten lebbentette fel a fátylat Tajvan a D2-es páncélvadászáról a Tajvan középső részén található Nantou megyében. A tajpeji védelmi minisztérium jövőre mutathatja be a továbbfejlesztett változatot, a D3-as modellt.

A Clouded Leopard nevén is ismert nyolckerekű páncélozott jármű Tajvan saját páncélosa, amelyet a Fegyverzeti Iroda és a Nemzeti Csung-San Tudományos és Technológiai Intézet (NCSIST) fejleszt. A keddi sajtónyilvános eseményen a D2-est olyan körülmények között láthatták a média képviselői, lejtőn, valamint hullámos terepen haladás és fékezés nagy sebességnél. Mindegyik tesztelemen sikeresen szerepelt a páncélvadász. A haderő hozzátette, hogy

a jármű még mindig fejlesztési fázisban van.

A D2-es egyik hátránya viszont a magassága, jelenleg 3,3 méter, de az elvárt cél, hogy ez 3 méternél kevesebb legyen. Ezt vélhetően a belső torony áttervezésével lehetnek képesek elérni. Ennek kiigazítása viszont már várhatóan a következő, a D3-as páncélosban (Clouded Leopard II) lesz látható, a fejlesztés várhatóan 290 millió dolláros összegből fog megvalósulni. Tajpej ügyelt arra is, hogy az alkatrészeknél is lehetőség szerint a hazai gyártmányú elemekre támaszkodjon, ezt 89 százalékban sikerült elérni.

A tűzerőt tekintve az 105 mm-es űrméret alatti szárnystabilizált páncéltörő gránát a jármű képes 2000 méterről átlőni egy 500 mm vastag acéllemezen. Ezen kívül egy 7,62 mm-es géppuskával és egy 12,7 mm-es géppuskával ellátott távvezérelhető fegyverállomással (RWS) szerelték fel. A D2-esek a korábbi verzióban már kipróbált a Caterpillar C9 motorral lesznek felszerelve annyi különbséggel, hogy a teljesítményt 450 lóerőről 600 lóerőre növelik. Az egyik legnagyobb fejlesztést az Egyesült Államokból beszerzett Hunter-Killer képesség jelenti, amelyet az Abrams harckocsiknál használtak.

A jármű összesen négy fős személyzet szállítására lesz alkalmas, valamint 100 km/h sebességet tud elérni. A közlemény szerint a megfigyelőrendszer minden időjárási körülmények között képes támogatni a műveleteket, 2000 méterről azonosítja a járműveket és 1200 méterről a gyalogságot. A kerekes harcjármű előnye a lánctalpas változatokhoz képest, hogy nagyobb mobilitást biztosít: alkalmas a homokos, folyami és városi terepen zajló harcokra is.

Tajvan a fejlesztéssel egyértelműen egy esetleges kínai invázióra készül fel, amely az amerikai információk szerint már a következő években bekövetkezhet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Annabelle Chih/Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
joe biden vita