Van egy hely a világon, ahol megbírságolnak, ha szombaton bekapcsolod a mobiltelefont
Globál

Van egy hely a világon, ahol megbírságolnak, ha szombaton bekapcsolod a mobiltelefont

MTI
Súlyos pénzbírságokkal sújtják a "kóser", vagyis internet és SMS nélküli telefont szombaton működtető ultraortodoxokat Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hatósági információkra hivatkozva.

Az Izrael lakosságának jelenleg közel tizennégy százalékát adó ultraortodoxok, másik nevükön harediek csak egyszerű telefonokat használnak, melyekre engedélyt kaptak a "rabbik kommunikációs bizottságától", melynek célja az okostelefonok és az internethasználat elterjedésének megakadályozása, s a felügyelet a náluk nyilvántartott telefonszámok felett.

A telefonok használata szombaton tiltott, és a bizottság csak azokat a telefonszámokat regisztrálja, melyek szombati használatát pénzbírsággal sújtják.

A halacha, a zsidó vallásjog szerint életveszély esetén meg lehet szegni a szombat tilalmát, és lehet használni a telefont, de a beszélgetés kikapcsolása, megszakítása "feleslegesnek" számít és tilos.

A polgári védelem háborús vészhelyzet idején telefonon és szombaton is felszólítja az érintett települések lakosságát a légvédelmi riadóknál, hogy keressenek óvóhelyet. Általában csak szöveges üzenetet küldenek egy applikáción, de a kóser telefonokat felhívják, mert nincsenek rajtuk ilyen programok, és szombaton nem használják őket a munkavégzés vallási tilalma miatt.

A halacha engedélyezi ezeket a hívásokat, de mivel utána nem szabad lezárni a beszélgetést, ilyen esetekben a hívás sokáig folytatódhat, és hatalmas összegekbe kerül.

A kóser telefonok szombati használata percenként 4,5 sékeles büntetésbe (mintegy négyszázötven forintba) kerül. Ezért amikor a háború miatt vagy véletlenül bekapcsolják a telefont, utána gyakran 600 sékeles (mintegy hatvanezer forintos) bírságot követelnek az ultraortodoxoktól.

A ynet beszámolója szerint több száz, sőt az egyik példa szerint akár 1400 sékeles (száznegyvenezer forintos) bírságba kerülhet, ha egy gyerek véletlenül nyomogatja szombaton a telefont, és az utóbbi hónapokban olykor a háborús riasztások is súlyosan megterhelhették a harediek pénztárcáját, noha panasz esetén ezeket utólag jóváírták.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bangladesi határőrök a választás napján a fővárosban