FONTOS Kiderült: napokon belül központilag visszatéríti az Apple a magyaroktól levont pénzt
Új módszerrel támadják a hackerek az Androidos okostelefonokat
Globál

Új módszerrel támadják a hackerek az Androidos okostelefonokat

Portfolio
A kiberbűnözők és hackercsoportok egy új módszert találtak Android operációs rendszert futtató eszközök feltörésére. A Check Point kiberbiztonsági vállalat kutatói több mint 120 olyan kampányt azonosítottak, amelyek a Rafel RAT nevű nyílt forráskódú rosszindulatú szoftvert használták, hogy adatlopást és zsarolóvírus-támadásokat hajtsanak végre - írja az Android Authority.

A Check Point elemzése szerint a támadások elsősorban az Egyesült Államokban, Indonéziában és Kínában élő felhasználókat érintették, de a szemlézett elemzésben beszámoltak Csehországban, Franciaországban és Olaszországban jegyzett esetekről is. Az áldozatok többsége Samsung okostelefont használt, de Xiaomi, Vivo és Huawei eszközök is szerepeltek az érintett eszközök listáján.

Bár a rosszindulatú szoftverek elvileg az Android minden verzióján működhetnek, a legtöbb érintett készüléken régebbi verziók futottak. A leggyakrabban támadott rendszer a 2020-ban bemutatott Android 11 volt, ezt követte a még régebbi Android 8 és az Android 5.

A támadások során a hackerek a Rafel RAT nevű, távoli hozzáférést biztosító trójai programot használták.

A kiberbűnözők ezt a kártevőt gyakran népszerű közösségi platformokhoz, például az Instagramhoz, vagy a WhatsApp-hoz hasonlító alkalmazásnak álcázzák, ezzel tőrbe csalva a gyanútlan felhasználókat.

Az álcázott alkalmazás telepítéskor a kártevő különféle jogosultságokat kér, amelyek lehetővé teszik a hackerek számára az érzékeny adatokhoz való hozzáférést, fájlok titkosítását, vagy akár az eszköz képernyőjének zárolását is.

A felhasználók az alábbi egyszerű óvintézkedésekkel elejét vehetik a hasonló támadásoknak:

  • Fontos, hogy csak megbízható forrásokból töltsünk le alkalmazásokat. Az Androidos telefonok alapértelmezett Google Play Áruházba csak megbízható fejlesztőktől származó alkalmazások kerülhetnek fel, ezért a hackerek által klónozott kártékony programokat innen automatikusan kiszűri a rendszer.
  • A felhasználók használhatják a Google Play által biztosított Protect funkciót is, amely védelmet nyújt az esetlegesen mégis az eszközre került kártevőkkel szemben.
  • Ahogy a Rafael RAT példáján is látható, az elavultabb operációs rendszerek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Fontos, hogy mindig a lehető legfrissebb operációs rendszert használjuk a mobilunkon, ugyanis a gyártók mindig ezeken alkalmazzák a legújabb biztonsági javításaikat.

Címlapkép forrása: Getty Images 

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülőgép-patriot-drón-amerikai-hadsereg-lockheed-martin-rakéta-pentagon-szerződés