A csomagolóanyagokból származó mikroműanyagokra egyre nagyobb figyelem szegeződik manapság. Ezek az apró műanyag-részecskék az emberi szervezet szöveteiben is megtalálhatóak, a kutatók pedig még csak most kezdik feltérképezni, hogy milyen hatásai lehetnek az egészségre nézve.
Egy friss tanulmány szerint az ételek és italok műanyag csomagolásához gyakran használt BPA akár inzulin rezisztenciát is okozhat, amely növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) 40 egészséges felnőttet vizsgált kutatása során, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport placebót kapott, míg a másik kis mennyiségű BPA-t.
Az utóbbiak szervezetébe minden nap testsúlykilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t juttattak, amely megegyezik az amerikai hatóságok által még veszélytelennek tartott határértékkel.
Négy nap elteltével, a BPA-t kapó csoport szervezete kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebo-csoporté.
Az eredmények azt sugallják, hogy újra kellene gondolni az egészségesnek nyilvánított értéket és erről az egészségügyi szolgáltatóknak a betegeket is tájékoztatniuk kell
– mondta a kutatásról Todd Hagobian, a tanulmány egyik vezető szerzője.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelen állás szerint csak a fent említett mennyiség 100-szorosától, testsúlykilogrammonként 5 milligrammtól tartja veszélyesnek a BPA szintjét a szervezetben. Ezt a meghatározott értéket viszont sok szakértő elavultnak tartja.
Korábban már az Európai Unió tagállamai is felszólaltak a műanyagok gyártásához felhasznált veszélyes anyagok ellen. Tavaly hat ország követelt azonnali EU-s lépéseket a BPA betiltására.
Címlapkép forrása: Getty Images