Történelmi áttörés: olyat csinált egy MI-modell, amire eddig csak emberek voltak képesek
Globál

Történelmi áttörés: olyat csinált egy MI-modell, amire eddig csak emberek voltak képesek

Portfolio
Egy mesterséges intelligencia modell a történelem során most először ment át a számítógépek emberszerűségének mérésére szolgáló Turing-teszten. Egy júniusi kutatás szerint a ChatGPT 4.0-ás modelljét a résztvevők 54%-a nem volt képes megkülönböztetni az emberi beszélgetőpartnerektől.

A ChatGPT 2022-es bemutatása óta folyamatosan olvashatunk arról, mennyit fejlődtek a mesterséges intelligencia modellek, ahogyan időnkét a rendszerek korlátairól és a gyakran jelentkező bakikról is hallani lehet.

Abban viszont az emberek nagy része biztos lehet, hogy egy üzenetváltás során meg tudja különböztetni, hogy a mesterséges intelligenciával, vagy egy élő emberrel folytat párbeszédet.

A San Diegó-i Egyetem új kutatása alapján azonban az OpenAI ChatGPT chatbotjával ez már nem olyan egyszerű feladat.

Sőt, a kutatás során a ChatGPT 4.0-ás verziójával beszélgető résztvevők az esetek több mint felében azt hitték, hogy egy valós emberrel társalognak.

A kutatásban részt vevő 500 önkéntesnek 5 percet kellett chatelnie egy átlagos üzenetküldő alkalmazáshoz hasonló felületen, miközben nem tudhatta, hogy egy másik emberrel, vagy a 3 tesztelt mesterségesintelligencia-modell közül az egyikkel beszélget.

A modellek között szerepelt az ELIZA, az egyik első mesterséges intelligencia, amelyet 1964 és 1969 között fejlesztettek ki az MIT-n. Ez a rendszer még nem a nagy-nyelvi modellek és a neurális hálózatok alapján működik, hanem előre betanított válaszokkal operál.

A másik két modell a ChatGPT jelenleg is elérhető verziói, a 3.5-ös és a 4.0-ás modell volt.

A tesztek során ELIZA esetében jöttek rá a résztvevők a legkönnyebben, hogy egy géppel beszélgetnek; csupán az esetek 22%-ában sikerült meggyőznie beszélgetőpartnereit az ellenkezőjéről. Az önkéntesek az emberi résztvevőkkel folytatott párbeszédek 67%-ában találták el helyesen, hogy egy másik embertársukkal beszélgetnek.

A ChatGPT 3.5-ös modellje a tesztek felében tudta meggyőzni beszélgetőpartnereit arról, hogy ő valójában egy ember, míg az OpenAI továbbfejlesztett, 4.0-ás modellje a tesztek 54%-ában tudta ezt megtenni, amivel a történelemben először, átment a Turing-teszten.

A tanulmány szerint a legtöbb részvevő a beszélgetés során tapasztalt stilisztikai jegyekre és a beszélgetőpartner személyiségének hitelességére alapozta a döntését.

A kérdést, hogy egy ember mennyire megkülönböztethető egy „gondolkodó” géptől, nem mostanában kezdték el pedzegetni tudományos körökben.

Alan Turing, angol matematikus és számítógéptudós 1950-ben javasolta először, hogy egy ún. „utánzós játékhoz” hasonlóan, tesztnek kellene alávetni az akkoriban létező mesterséges intelligenciát, hogy kiderüljön, mennyire képes imitálni egy ember válaszait a számítógép.

A Turing-tesztnek elnevezett módszer szerint a kísérletben résztvevőknek több egymástól független párbeszédet kell folytatniuk egymás után, miközben tudatában vannak annak, hogy beszélgetőpartnereik között egy-két mesterséges intelligencia is található.

A módszert kitalálása óta rendszeresen alkalmazták a kutatók különböző mesterséges intelligencia rendszerek fejlettségének mérésére, azonban az idén májusban készített kutatásig egy AI-nak sem sikerült átmennie a teszten.

A módszer megbízhatóságát korábban sok kritika érte már. A LiveScience által megkérdezett szakértő szerint

a stilisztikai és társadalmi-érzelmi tényezők nagyobb szerepet játszanak a Turing-teszt teljesítésében, mint az intelligencia hagyományos fogalmai.

Ezt figyelembe véve a Turing-teszt nem egy mesterséges intelligencia IQ tesznek feleltethető meg, hanem sokkal inkább arról szól, hogy mennyire tudják a gépek megtéveszteni az embereket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború péntek frontvonal