Hatalmas szélsőjobboldali áttörés jöhet Európa egyik nagyhatalmában – Rég nem látott pofonba szaladhat bele a regnáló vezetés
Globál

Hatalmas szélsőjobboldali áttörés jöhet Európa egyik nagyhatalmában – Rég nem látott pofonba szaladhat bele a regnáló vezetés

Június 30-án, majd július 7-én nemzetgyűlési választásokat tartanak Franciaországban, és a francia V. Köztársaság történetében először fordulhat elő, hogy egyetlen nagy erő sem szerzi meg az abszolút többséget. A Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a mostani állás szerint szinte biztos, hogy első helyen végez, de kormányt ígéretük szerint csak akkor alakítanak, ha abszolút többségük lesz.

Így néznek most ki az esélyek

Utolsó hetére fordult a rendkívül rövid francia nemzetgyűlési választási kampány: Emmanuel Macron francia elnök június 9-én, pártja európai parlamenti választási kudarcát közvetlenül követően oszlatta fel a Nemzetgyűlést és írta ki a rendkívüli választásokat június 30-ára és július 7-ére. Arról, hogy milyen megfontolásai lehettek Macronnak, illetve hogy pontosan hogyan működik a francia választási rendszer, ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

A kizárólag egyéni választókörzetekre alapuló nemzetgyűlési választási rendszerben nehéz az előrejelzés, hiszen a mandátumok száma az egyénileg megnyert választókörzetek számának felel meg. A közvélemény-kutatások ezért sokszor mandátumbecsléseket nem is közölnek, vagy ezek a becslések nagyon nagy intervallumokon belül szórnak.

A jelenlegi állás szerint három nagyobb erő határozhatja meg a következő Nemzetgyűlés összetételét, és néhány képviselővel bekerülhetnek még az egykor szebb napokat látott Köztársaságiak (ők adták például elnöknek Nicolas Sarkozyt). A három nagy erő:

  • a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés;
  • a szocialisták, a Jean-Luc Mélenchon-féle Engedetlen Franciaország, a zöldek és a kommunisták által alkotott egységes baloldal, akik Új Népfront néven indulnak;
  • Emmanuel Macron Reneszánsz pártja és a vele szövetséges pártok.

Vasárnap új közvélemény-kutatás látott napvilágot az Ipsostól, amely szerint a Nemzeti Tömörülés 4 százalékponttal többet szerezne, mint az európai parlamenti választásokon: 35,5 százalékot. Őket követi az egyesült baloldal, az Új Népfront 29,5 százalékkal, és csak a dobogó harmadik fokára léphet fel Macron pártja, a Reneszánsz 19,5 százalékkal. A felmérés azt mutatja, hogy a francia lakosság is érzi a tétet: míg a 2022-es nemzetgyűlési választásokon mindössze 47,5 százalék volt a részvétel, most 60-64 százalékos részvételt jelez előre a kutatás.

Az Ipsos közvélemény-kutatása arra is rákérdezett, melyik erőben bíznak a leginkább a választók, hogy képes lesz kezelni a gazdaságot és a pénzügyeket. Ebben is hasonló sorrend alakult ki, igaz, kisebb különbségekkel: 25 százalék bízik jobban a Nemzeti Tömörülésben, 22 százalék az Új Népfrontban, 20 százalék pedig a Macron mögött álló szövetségben a gazdaságot illetően.

A Bloomberg több közvélemény-kutatást összesítő számai (poll of polls) alapján a Nemzeti Tömörülés 34,2 százalékkal vezet, második az Új Népfront 28,2 százalékkal, majd a Macron mögött álló pártok jönnek 20,6 százalékkal. Le Pen pártja 0,3 százalékponttal növekedett a legutóbbi összesítés óta, míg a baloldal növekménye 0,1 százalékpont.

Patthelyzet jöhet?

A jelenlegi mandátumbecslések szerint

a három nagy erő egyikének sem lesz meg az abszolút többsége a Nemzetgyűlésben, ami akár patthelyzetet és káoszt is eredményezhet.

A választásokon 577 mandátum sorsa dől el, így 289 helyet kell megszerezni az abszolút többséghez.

A legtöbb mandátuma valószínűleg a Nemzeti Tömörülésnek lesz, de Jordan Bardella pártelnök azt mondta, csak akkor alakít kormányt, ha megszerzik az abszolút többséget. Ha utóbbi sikerülne, Macronnak nem maradna más választása, mint Bardellának adni meg a kormányalakítás jogát, hiszen bárki mást bízna meg, az már az első szavazáson elbukna a Le Pen-párttal szemben.

Amennyiben senkinek nem lesz többsége, Macron megpróbálhat összehozni egy centrista koalíciót saját szövetségeseiből, a szocialistákból, a Köztársaságiakból és esetleg a zöldekből. Kérdéses azonban, hogy bárki össze szeretne-e állni a leszállóágban lévő Macron-párttal, illetve az is, hogy egyáltalán egy ilyen koalíciónak meglenne-e az abszolút többsége.

Elképzelhető olyan szcenárió is, hogy az Új Népfront kapja meg a kormányalakítás jogát abszolút többség nélkül, és kisebbségi kormányt alakít. Ilyen esetben azonban minden egyes döntéshez alkalmi koalíciókat kellene kötniük, esetleg megállapodni Macron pártjaival egy külső támogatásban.

A legvalószínűbb forgatókönyvnek azonban jelenleg az tűnik, hogy senkinek nem lesz meg a többsége, és ennek híján senki nem akar majd kormányt alakítani. Ebben az esetben patthelyzet következne be, amit az is súlyosbítana, hogy a választásokat követően egy évig nem lehet feloszlatni a Nemzetgyűlést. Vagyis a legvalószínűbb forgatókönyv esetén nagy esély van arra, hogy Franciaország legalább egy évre a politikai bénultság állapotába kerül.  

Macron-ellenes népszavazás?

A hagyományos értelmezés szerint a francia lakosság az európai parlamenti választásokat egyfajta protestszavazásnak tekinti, míg az elnökválasztás és a nemzetgyűlési választások esetén a jövőről hoz pozitív döntést. Az új választások kiírása mögött akár az a megfontolás is állhatott Macron részéről, hogy az EP-választáson protestből a szélsőjobbra szavazók jelentős arányban húzzák be az x-et egy valódi, országos téttel bíró választáson a mérsékelt erőkre.

De nagyon úgy tűnik, a régi teória már nem érvényes:

Macron második ciklusa közepe felé tartva annyira népszerűtlen, hogy a nemzetgyűlési választásokat is sokan már egyfajta Macron-ellenes népszavazásként fogják fel,

amelyen büntetni kívánják az elnököt. A jelenlegi államfővel szemben gyakran elhangzik az elitizmus vádja, sokan tartják Macront gőgösnek és önteltnek, aki nem hallgatja meg az emberek akaratát, hanem tűzön-vízen keresztülviszi döntéseit. (Így történt ez például a nagy vitát kiváltó nyugdíjkorhatár-emeléssel, amelyet nemzetgyűlési többség híján rendelettel vert keresztül az elnök.)

Macron népszerűtlenségét jól mutatja, hogy már saját szövetségesei is nélküle kampányolnak, és az elnök minden nyilatkozatát csak olajnak tekintik a tűzre, amellyel még tovább erodálja esélyeiket. A Macron-féle Reneszánsz párt tagja, Yaël Braun-Pivet, aki mostani feloszlatásáig a Nemzetgyűlés elnöke volt, például kampányszórólapjáról kihagyta az államfő arcképét. A Köztársaságaiktól a Macron pártjába átevezett Gérald Darmanin jelenlegi belügyminiszter pedig bejelentette, nem vállalja el a posztot akkor sem, ha Macron-közeli kormány kerül hatalomra, ehelyett egy új jobbközép mozgalmat akar építeni a 2027-es elnökválasztásra.

Kik a Nemzeti Tömörülés szavazói?

Az európai parlamenti választáson a Nemzeti Tömörülés (RN) a legkisebb közigazgatási egységet jelentő 35 ezer commune 93 százalékában végzett az első helyen, ami a parlamenti választókerületek 80 százalékát jelenti. A Reuters elemezte az európai parlamenti választások adatait, hogy kimutassa, kik ma Franciaországban a radikális jobboldal szavazói.

Földrajzi szempontból a Nemzeti Tömörülés a Földközi-tenger partja mentén, illetve Északkelet-Franciaországban a legerősebb. Ezeken a területeken hétszer annyi szavazatot gyűjtött, mint Macron Reneszánsz pártja – miközben országosan „csak” kétszer annyit. A június 9-i választáson azonban már a hagyományos körzetein túl is sok helyen győzni tudott Le Pen pártja.

A vidék ma már egyértelműen a Nemzeti Tömörülés szavazója, miközben a városokban és agglomerációikban továbbra is Macron pártja, illetve a baloldal a legerősebb.

Az európai parlamenti választás tehát nagyon világosan megmutatta a vidék és a város megosztottságát.

2024_European_elections_in_France_by_commune
A 2024-es európai parlamenti választások eredménye Franciaország commune-jeiben. Sötétkékkel a Nemzeti Tömörülés, sárgával Macon koalíciója, rózsaszínnel a szocialisták, vörössel az Engedetlen Franciaország, világoskékkel a Köztársaságiak, zölddel a zöldek által megnyert commune-ök. Forrás: Wikimedia Commons

Az is látható, hogy erős korreláció van az alacsony jövedelmi szint és Le Penék támogatottsága között. A Nemzeti Tömörülés eddig is erősebb volt azokon a területeken, ahol alacsonyabbak a jövedelmek, kevésbé képzett a lakosság, nagyobb a munkanélküliség, a jövedelmek nagyobb részét teszi ki a segély, és alacsonyabb a várható élettartam.

A szélsőjobb jellemzően a 100 ezer fő alatti településeken sikeres: ezekben 38-39 százalékos eredményt ért el az EP-választásokon, miközben országos eredménye 31 százalék volt. A munkahelyekre való ingázás hossza és a Le Pen-párt eredménye között is korreláció van: az átlagos ingázási idő kétszer annyi volt azokon a településeken, ahol a szélsőjobb végzett az élen, mint ott, ahol Macron pártja.

A Nemzeti Tömörülés, amelynek régóta a bevándorlásellenesség az egyik fő témája, azokon a területeken szerepelt jobban, ahol az átlagosnál kisebb a bevándorlók aránya. A bűnözés szintje is jóval alacsonyabb azokon a területeken, ahol a Le Pen-párt végzett az élen.

Francia EP-választás eredmények

Egyre nagyobb arányban állnak a nők a Nemzeti Tömörülés mögé

A Politico elemzése eközben arra világított rá, hogy a francia nők is egyre nagyobb arányban lesznek a szélsőjobb választói. Általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a radikális jobboldal szavazói között szignifikánsan több a férfi: ez a Nemzeti Tömörülésre is jellemző volt, annak ellenére, hogy a pártot már régóta egy nő vezeti Marine Le Pen személyében. (A párt elnöke ma már hivatalosan Jordan Bardella, de a tényleges vezetés Le Pen kezében van.)

A mostani EP-választáson viszont a nők körében már nagyobb volt a párt támogatottsága, mint a férfiak körében:

a nők 33, a férfiak 30 százaléka szavazott a Nemzeti Tömörülésre. 2019-ben a nők még csak 21 százaléka volt Marine Le Pen híve, a férfiaknak pedig a 25 százaléka húzta be az x-et a radikális jobboldali pártra. Németországban vagy Olaszországban még a hagyományos felállás érvényes: az Alternatíva Németországnak (AfD) a férfiak 19, a nők 12 százalékának a voksát szerezte meg, a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek a férfiak 30,5, a nők 27 százalékát nyerte meg magának.

De mi lehet a Nemzeti Tömörülés sikerének oka a nők körében? A kulcsszó: a bevándorlás. A Nemzeti Tömörülés ugyanis – nem teljesen alaptalanul – erőteljesen hangsúlyozza az összefüggést a bevándorlás és a nők elleni erőszak között. Bardella például egy videóban ígéretet tett arra, hogy ki fogják toloncolni a külföldi bűnözőket, és nem fogják engedni, hogy a nőknek félniük kelljen kimenni az utcára akár éjjel, akár nappal.

Egy tavalyi beszédében Bardella az iszlámnak a nőkhöz való viszonyát is felemlítette:

A mi európai értékeink mindig is kiemelkedően magasabb rendűek lesznek azoknál, amelyek rabszolgasorba taszítják a nőket, és fejkendő mögé zárják őket

– mondta a pártelnök az Európai Parlamentben.

A hagyományos nőszervezetek ugyanakkor szemben állnak a szélsőjobbal. Mintegy 200 nőszervezet felhívására vasárnap több tízezren demonstráltak Franciaország-szerte, mondván, a szélsőjobboldal győzelme veszélyeztetné a nők jogait. A legnagyobb francia nőjogi szervezet, a Fondation des Femmes pedig a „szélsőjobb megállítására” szólított fel, hogy lehetővé váljon „mindenki emancipációja és szabadsága”.

Címlapkép forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna-tengeri-dron-oroszorszag-orosz-ukran-haboru-pilota-nelkuli-jarmu