Hatalmas áttörés: újabb tudományterületet forgathat fel fenekestül az AI
Globál

Hatalmas áttörés: újabb tudományterületet forgathat fel fenekestül az AI

Portfolio
A brit Materials Nexus forradalmi áttörést ért el az anyagtudomány terén. Mesterséges intelligencia segítségével mindössze három hónap alatt fejlesztettek ki egy ritkaföldfémektől mentes mágnest, amely fontos lépést jelent a kevésbé környezetkárosító energiahordozók felé - számolt be a Sciencealert.

Az éghajlatváltozással szembeni küzdelemben kulcsfontosságú kérdés, hogy hogyan fogjuk tudni a jövőben helyettesíteni a fosszilis energiát megújuló alternatívákkal. Az kevésbé tudott azonban, hogy az elektromos autók, a napelemek és más zöldenergián alapuló technológiák szintén terhelik a környezetet.

Az imént felsorolt modern technológiák nélkülözhetetlen alkotóelemei többek között a ritkaföldfémek, amelyekből hasonlóan a szénhidrogénekhez, korlátozott mennyiség áll rendelkezésünkre bolygónkon. Ezen anyagok kinyerése nemcsak drága, hanem komoly környezetkárosítással is jár.

Hogy az emberiség a környezet további hosszú távú terhelése nélkül valósítsa meg a zöld átmenetet, kénytelen lesz olyan modern technológiákat alkalmazni, amelyek nem építenek ennyire a ritkaföldfémekre.

A Nagy-britanniai Materials Nexus vállalata ebbe az irányba tett egy lépést újonnan kifejlesztett mágnesével, amelynek az előállítása során egyáltalán nem használnak ritkaföldfémet.

Korábban is voltak próbálkozások ilyen mágnesek létrehozására, ám ezek általában hosszú éveket vettek igénybe és csak rengeteg hiba és próbálkozás árán tudták őket megalkotni.

A mesterséges intelligencia alkalmazása azonban drámaian felgyorsította ezt, a MagNex névre új mágnest mindössze 3 hónap alatt sikerült előállítani, a tesztelési és elemzési feladatokat az AI-ra bízva.

A folyamat során az AI több mint 100 millió lehetséges összetételt elemzett, figyelembe véve nemcsak a teljesítményt, hanem az ellátási lánc biztonságát, az előállítási költségeket és a környezeti hatásokat is.

Az AI-alapú tervezés nemcsak a mágnesekre, hanem az anyagtudomány egész területére hatással lesz a jövőben

- mondta Jonathan Bean, a Materials Nexus vezérigazgatója, utalva arra, hogy az általuk is használt AI-módszer alkalmazható lesz más ipari területeken is.

A MagNex megalkotói szerint

az új mágnes anyagköltségei 20%-kal alacsonyabbak lehetnek a hagyományosakhoz képest, emellett pedig 70%-kal csökkenhet az előállítás alatti szén-dioxid-kibocsátás is.

A vállalat szerint 2030-ra – csak az elektromos járműipart vizsgálva – tízszeresére fog nőni a ritkaföldfém-mágnesek iránti kereslet, tehát az alternatív anyagok fejlesztése nagyon fontos lesz a jövőben.

A kutatók a gyártási folyamatok hatékonyabbá tétele mellett, a ritkaföldfémek kevésbé környezetkárosító kitermelésére is igénybe vehetik majd a jövőben az AI segítségét.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajna-tengeri-dron-oroszorszag-orosz-ukran-haboru-pilota-nelkuli-jarmu