Depresszióról beszél a Biden-kampány: Trump egy csapásra elsöpörte a legfőbb előnyüket
Globál

Depresszióról beszél a Biden-kampány: Trump egy csapásra elsöpörte a legfőbb előnyüket

Portfolio
Múlt pénteken robbant a hír, miszerint óriási fordulat történt az idei elnökválasztási kampányban: Donald Trump ugyanis május végére átvette a vezetést a kampányadományok begyűjtésében, és több pénz gyűlt össze a számláján, mint az eddig élen álló Joe Bidenén. A Politico szerint depresszió és csalódás lett úrrá a demokrata kampánystábon ennek fényében.

Joe Biden kampányának egyik stratégiája az volt, hogy abból próbálnak majd előnyt kovácsolni, hogy a szezon elején a lehető legtöbb adományt zsebelik be. Ez a terv azonban, úgy tűnik, füstbe ment.

Az egésznek az volt a lényege, hogy jelentős pénzbeli előnnyel jöjjünk ki a végén, most pedig kvittek vagyunk, és június van. Nincs más szavam erre, mint a depresszió Biden támogatói körében

- nyilatkozta a Politicónak egy bennfentes, míg egy másik "csalódást keltőnek, de nem meglepőnek" nevezte a helyzetet.

Az eddig fej fej melletti versenyfutásban Biden számára az legalább örömet okozhatott, hogy az adománygyűjtésben ő vitte a pálmát. A demokrata előnye azonban fokoztosan apadt: régi-új republikánus kihívója, Donald Trump áprilisban 76 millió dollárt gyűjtött Biden 51 milliójával szemben, májusban pedig még tovább növelte kettejük különbségét a havi bevételek terén,

miután 141 millió dollárt szedett be a hivatalban lévő elnök 85 milliójával szemben.

Ezáltal először fordul elő, hogy a Trump-kampány a bankban is jóval nagyobb összeget tudhat magáénak az ellenfeléhez képest: a Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint (FEC) május végére

az exelnök és az republikánus párt országos szervezete (RNC) 171 millió dollár készpénzzel rendelkezett, míg Biden és a Demokraták mindössze 157 millió dollárral.

Trump bevételei közül mintegy 53 millió dollár azután 24 órával érkezett, hogy New Yorkban bűnösnek mondták 34 vádpontban üzleti iratok hamisítása miatt. A republikánus zászlóvivő emellett 50 millió dolláros adományt kapott Timothy Mellon milliárdostól is, aki korábban Robert F. Kennedy Jr. kampányát is támogatta. Bidennek is akadt milliárdos mecénása: Michael Bloomberg volt New York-i polgármester 20 millió dollárt folyósított számára.

A The Hill azonban megjegyzi, hogy Trump előnye részben abból fakad, hogy a Biden-kampány kiadásai jóval nagyobbak voltak a múlt hónapban: a demokraták több mint 30 millió dollárt költöttek, míg Trump kicsivel kevesebb mint 8 millió dollárt. A beszámolók szerint Biden elsősorban kampányinfrastruktúra kialakításába, például csatatérállambeli irodák bérlésébe tette a pénzét, míg a republikánusok eddig nem költöttek erre.

Trump fő pénzügyi gyötrelme továbbra is az ügyvédi kiadásainak tetemes volumene:

a volt ingatlanmogul adománygyűjtő szervezetei 2023 folyamán mintegy 50 millió dollárt költöttek jogi tanácsadásra, ami az idei év során sem csökkent a négy folyamatban lévő büntetőeljárása következtében.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tudos-labor-koronavirus-covid-19-labor-vakcina-oltoanyag-koronavirus-vakcina-koronavirus-elleni-vedooltas