Német alkancellár: Kína nélkül lehetetlen a globális klímavédelmi célok teljesítése
Globál

Német alkancellár: Kína nélkül lehetetlen a globális klímavédelmi célok teljesítése

MTI
Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.

Habeck szombati pekingi látogatása után vasárnap Hangcsouban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ennek az alternatívának a megtalálása nem lesz könnyű, hiszen tavaly a kínai villamosenergia-szükséglet csaknem 60 százalékát széntüzeléssel állították elő, és ezt az arányt Peking biztonsági okokból még növelni is akarja. Kína energiaszükségletének kielégítésére most nagy mennyiségű import földgázt és kőolajat is használ, de tudja, hogy az ukrajnai háború okozta energiaválság mit jelentett az utóbbi két évben Európában, ezen belül Németországban. "Mindazonáltal nem kell elmondani nekik, hogy a szén-dioxid-kibocsátás árt a klímának, mert tudják" - fogalmazott.

A miniszter találkozott a Csöcsiangi Egyetem hallgatóival, és velük beszélgetve azt mondta: a nehézség abban rejlik, hogy azokba az energiatermelő rendszerekbe, amelyek most a kiszámíthatóbb energiamennyiséget adó fosszilis üzemanyagokra épülnek, integrálni kell az olyan kiszámíthatatlanabb energiaformákat, mint szél- és a napenergia. A kapacitások megsokszorozása a hagyományos módszer, de nem ez a leghatékonyabb - tette hozzá. Utalt arra, hogy Kína a szénfelhasználás növelése mellett tavaly már csaknem 350 gigawatt energiát termelt meg megújuló energiaforrásokból, ami a globális termelésnek több mint a fele. A szénerőművek számát úgy lehetne csökkenteni, hogy kibővítik az elektromos hálózatot, és akkumulátorokban tárolják az energiát - mondta.

"A gazdasági növekedés és az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem zárja ki egymást, a gazdaság klímasemlegessé alakítása pedig nemcsak az éghajlatnak tesz jót, hanem új lehetőségeket is teremt a jólét és a növekedés számára" - hangsúlyozta.

Dél-koreai és kínai látogatását befejezve Habeck kijelentette, hogy az Európai Unió tagországainak az eddiginél sokkal jobban össze kell fogniuk, ha fel akarják venni a gazdasági versenyt Dél-Koreával és Kínával, de a versennyel párhuzamosan az EU-nak együtt is kell működnie az ázsiai hatalmakkal.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán tank luhanszk