Gazdasági együttműködésről tárgyalt a német kancellár és az argentin elnök
Globál

Gazdasági együttműködésről tárgyalt a német kancellár és az argentin elnök

Portfolio
Olaf Scholz német kancellár és Javier Milei argentin elnök vasárnap Berlinben találkoztak, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködésről tárgyaljanak. A megbeszélések középpontjában az Európai Unió (EU) és a Mercosur-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás állt, amelyet Emmanuel Macron francia elnök ellenállása hátráltat - tudósított a Bloomberg.

A találkozót követően Steffen Hebestreit, Scholz vezető szóvivője közleményében hangsúlyozta: "A két vezető egyetértett abban, hogy a megállapodásról szóló tárgyalásokat gyorsan le kell zárni."

A Mercosur egy dél-amerikai gazdasági együttműködési szervezet, amelynek tagjai Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay. Célja a tagországok közötti kereskedelem elősegítése és gazdasági integrációjuk erősítése.

Franciaország ellenállása azonban jelentős akadálya az EU-Mercosur paktumnak. Emmanuel Macron francia elnök attól tart, hogy az európai mezőgazdasági termelők hátrányos helyzetbe kerülhetnek a tervezett kereskedelmi megállapodás miatt. Emellett úgy véli, hogy az EU által eddig elért környezetvédelmi engedmények nem elegendők.

Ez azért különösen fontos kérdés, mert a megállapodás vegyes megállapodásként köthető meg. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az EU intézményeinek jóváhagyását igényli, hanem mind a 27 tagállam és néhány regionális parlament beleegyezését is szükségessé teszi.

Scholz és Milei tárgyaltak továbbá Argentína OECD-hez való csatlakozási kérelméről is. A kancellár hangsúlyozta, hogy szerinte a szociális összeegyeztethetőség és a társadalmi kohézió védelme fontos mércének kell, hogy legyen.

Az argentin reformtervek lakosságra gyakorolt hatása is napirendre került. Scholz kiemelte, fontosnak tartja, hogy ezek a reformok ne csak gazdaságilag legyenek fenntarthatók, hanem társadalmilag is igazságosak maradjanak.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború péntek frontvonal