Több tucatot rendelt Németország a világ egyik legmodernebb harckocsijából - Egyből másik országba küldené őket
Globál

Több tucatot rendelt Németország a világ egyik legmodernebb harckocsijából - Egyből másik országba küldené őket

Portfolio
A német védelmi minisztérium további 105 darab Leopard 2A8-as harckocsit tervez beszerezni a KNDS kötött keretmegállapodásból, a cél a litvániai német dandár felszerelése – derült ki a védelmi minisztérium Bundestaghoz benyújtott bizalmas előterjesztéséből, amelyről a hartpunkt.de német portál számolt be.

A portál információi szerint a most megrendelt harckocsikat 2027 és 2030 között szállítják le. A 105 harckocsi költségét mintegy 2 milliárd euróra becsülik. A szerződéshez tartozik egy 883 millió eurós megállapodás is, amely a tankokhoz kapcsolódó karbantartási pótalkatrészek és egyéb szolgáltatások megrendelésérét részletezi.

Németország eddig mindössze 18 darabot rendelt a legmodernebb Leopard variánsból, az Ukrajnának átadott 2A6-osok pótlására.

A német védelmi minisztérium az előterjesztésében a kockázatokra is felhívja a figyelmet: eszerint az elektronikai alkatrészek és nyersanyagok piacán tapasztalható szűk kínálat hátráltathatja majd a harcjárművek átadását. A dokumentum a megrendelt harckocsik fenntartási költségeit a 2032-2040 közötti időszakra mintegy 750 millió dollárra becsüli.

A beszerzés jelenleg nem szerepel a 2024-es szövetségi költségvetésben és a 2027-ig szóló pénzügyi tervben sem.

Németország még 2023 végén állapodott meg Litvániával arról, hogy 2027-re a német hadsereg (Bundeswehr) egy 5000 fős állandó dandárt telepít az orosz-litván határra. A német lap értesülései szerint a legújabb Leopard 2A8-asokat leginkább ennek a dandárnak a felszerelése fordítanák.

A projekt így is késedelmes lehet, hiszen az első szállítmányokat 2028 harmadik negyedévére adnák át, feltéve, ha júliusban már leadják a megrendelést.

A régebbi Leopard-variánsokhoz képest a 2A8-as túlélőképesség tekintetében mutat komoly előrelépést: a járműtípus moduláris kiegészítő-páncélzatot és Trophy aktív védelmi rendszert is kapott. Elvileg ez a rendszer védelmet nyújt még a kifejezetten jó páncéltörő képességekkel rendelkező Vampir és Kornyet rakétákkal szemben is. Emellett pletykálnak arról is, hogy a 2A8-as kap egy olyan kamerarendszert, mellyel a legénység tökéletes rálátást kap a harckocsi közvetlen környezetére, illetve a korábbi változatoknál nagyobb teljesítményű, 1600 lóerős motort is tesznek bele.

A címlapképen egy Leopard 2A6 látható, és nem egy 2A8. Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
getty, london, city, felhőkarcoló, nagyváros,cbd