Macron nem fél, pedig könnyen lehet, hogy Le Pen karjaiba lökte Franciaországot
Globál

Macron nem fél, pedig könnyen lehet, hogy Le Pen karjaiba lökte Franciaországot

MTI
Emmanuel Macron francia elnök a szélsőségek elleni szavazásra buzdította a franciákat a június 30-án és július 7-én esedékes kétfordulós előhozott nemzetgyűlési választásokon, amelyeket a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írt ki.

"Június 9-én egy nagyon súlyos, nagyon nehéz döntést hoztam, és elmondhatom, hogy ez nagyon sokba került nekem. Nem, nem, nem, nem szabad félni" - mondta a köztársasági elnök péntek este az elnöki rezidencia, az Élysée-palota udvarán a Zene Ünnepe alkalmából rendezett koncerten.

A köztársasági elnök arra utalt, hogy a döntését nagyon ellentmondásosan fogadták a politikai pártok és az elemzők, miután arról előzetesen még a kormánya tagjaival sem konzultált, így meglepetésként érte az egész országot.

A parlamenti választások legnagyobb esélyese az európai választáson is győzelmet arató, Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN), amely

egy pénteken közzétett mandátumbecslés szerint 250-300 képviselői helyet szerezhet meg az 577 fős nemzetgyűlésben.

Az abszolút többséghez 289 helyre van szükség. Eszerint a felmérés szerint, amelyet az Odoxa intézet készített a Le Nouvel Obs című hetilap megbízásából, az Új Népfront nevű baloldali összefogás 160-210 képviselői helyet, az elnöki tábor pedig 70-120-at tudna megszerezni, ha most vasárnap lennének a választások.

"Vannak olyan szélsőségek, amelyeket nem hagyhatunk szó nélkül!" - mondta az államfő. "Most felelősségteljesen kell viselkednünk" - tette hozzá.

Korábban Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, korábbi és 2027-es elnökjelöltje úgy vélte, "egy esetleges politikai válságból az egyetlen kiút az lenne, ha az elnök lemondana", de hozzátette, hogy ő ezt nem fogja kérni. Emmanuel Macron június 12-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy nem mond le, bármi is legyen a nemzetgyűlési választások eredménye.

Címlapkép forrása: Chesnot/Getty Images

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán tank luhanszk