Felháborodtak az ukrán tisztviselők az Egyesült Államok döntésén - Csúnyán kicselezhette Washington Kijevet?
Globál

Felháborodtak az ukrán tisztviselők az Egyesült Államok döntésén - Csúnyán kicselezhette Washington Kijevet?

Portfolio
Hiába enyhítette az Egyesült Államok az általa Ukrajnának adott fegyverekkel kapcsolatos területi korlátozásait, ezek a változások lényegében semmilyen releváns célpontot nem engedélyeztek Ukrajna számára – írja a Washington Post ukrán tisztviselők alapján.

Az, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel támadhat oroszországi célpontokat, csökkentette a Harkiv elleni rakétatámadásokat, de egyáltalán nem állította meg az irányított légibombákat ledobó repülőgépeket. Legalábbis ezt állítja két, az amerikai lapnak nyilatkozó ukrán tisztviselő.

A beszámoló szerint az Egyesült Államok engedélye a határtól mintegy száz kilométeres sávra vonatkozik, az ezen belül tartózkodó harci repülőgépeket, rakétaütegeket és tüzérségi egységeket Ukrajna akkor is támadhatja, ha azok Oroszország nemzetközileg elismert területein belül állomásoznak.

Az ukrán hadsereg ugyanakkor nem hiszi, hogy ez sokkalta nagyobb mozgásteret jelentene számukra a korábbi állapotokhoz képest, bár azt ők is elismerik, hogy a rakétatámadások száma csökkent.

Egy ukrán védelmi tisztviselő szerint az amerikai fegyverek használatának engedélyezése az Oroszországon belüli csapásokhoz "határozottan megváltoztatta a dolgokat. Az ellenség minden bizonnyal megérezte ezt, különösen közvetlenül a frontvonalon". Hozzátette azonban, hogy sem a hatótávolság, sem az elérhető fegyverek mennyisége nem elegendő.

Az ISW agytröszt is közzétette a saját térképét, amelyen az amerikai fegyverek hatótávolságát (ATACMS) vetik össze a csapásmérésre engedélyezett területek kiterjedésével.

Az elemzésben megállapították, Washington engedélye a fegyverek hatótávolságának mintegy 15 százalékát fedi le.

A legnagyobb probléma valójában az, hogy az orosz katonai repülőterek szinte mindegyike kiesik a 100 kilométeres sávból – Ukrajna ugyanis csak Halinót és Alekszejevkát támadhatják, utóbbi ráadásul még csak építés alatt lévő katonai légibázis.

Pedig az orosz Szu-34-esek, amelyek a halálos FAB-500, FAB-1500 és most már az FAB-3000-es siklóbombákat szórják az ukrán állásokra – többek között - Voronyezsnél, Lipecknél, Morozovszknál, Taganrognál és Jejszknél állomásoznak.

Ezeket a katonai légibázisok ugyan az ATACMS rakéták hatósugarán belül találhatóak, de Washington engedélye nem terjed ki rájuk.

Az ISW jelentésében megállapította:

Az amerikai politikai változás, bár egy lépés a helyes irányba, önmagában elégtelen és nem képes megzavarni az orosz hadműveleteket a méretükben.

Címlapkép forrása: Russian Defense Ministry / Handout /Anadolu via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború kalasnyikov stock