Titkos tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok és Kína, a cél egy nukleáris háború elkerülése
Globál

Titkos tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államok és Kína, a cél egy nukleáris háború elkerülése

Portfolio
Öt év után márciusban újraindultak a félhivatalos, az úgynevezett Track Two-tárgyalások a nukleáris fegyverkezésről az Egyesült Államok és Kína között – írja exkluzív anyagában a Reuters.

A tárgyalások során

a kínai delegáció ígéretet tett arra, hogy nem fognak atomfegyvert bevetni Tajvan ellen.

Azt mondták az amerikai félnek, hogy teljesen meg vannak győződve győzelmi esélyeikről Tajvan fölött egy hagyományos háborúban, atomfegyverek használatára nem lesz szükségük

– mondta David Santoro, a találkozó amerikai szervezője.

Az úgynevezett Track Two-tárgyalásokon már nem aktív tisztviselők és tudósok vesznek részt, akik nem részesek a kormányzati politika kialakításában, de fel vannak hatalmazva, hogy kormányuk pozícióját ismertessék.

A közvetlen kormányközi tárgyalásokat Track One-nak nevezik. Bár ezek tavaly novemberben újraindultak, azóta megrekedtek.

A márciusi kétnapos félhivatalos tárgyalást Sanghajban tartották, kínai részről a Népi Felszabadítási Hadsereg több volt tisztje is részt vett.

A Pentagon becslései szerint Peking nukleáris arzenálja 2021 és 2023 között több mint 2 százalékkal nőtt. Az amerikai védelmi minisztérium októberben azt mondta, hogy Kína „fontolóra venné a nukleáris fegyverek használatát is az elrettentés helyreállítása érdekében, ha egy hagyományos katonai vereség Tajvanon” veszélyeztetné a KKP uralmát.

Santoro a legutóbbi megbeszélések során mindkét fél részéről „frusztrációról” számolt be, de elmondta, hogy a két delegáció lát okot arra, hogy folytassák a megbeszéléseket. Elmondta, hogy 2025-re további megbeszéléseket terveznek.

Az amerikai szervező szerint a kínai küldöttek azt mondták az amerikai delegációnak, hogy Peking nem érdekelt abban, hogy nukleáris paritást érjen el az Egyesült Államokkal, még kevésbé abban, hogy nukleáris felsőbbrendűséget.

Kína a minimális elrettentés politikáját követi, ami azt jelenti, hogy csak annyi atomfegyvere van, amennyi ellenfelei elrettentéséhez szükséges.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban