Olyat húz Amerika Ukrajnában, ami több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot
Globál

Olyat húz Amerika Ukrajnában, ami több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot

Portfolio
Az ukrán légvédelem új szintre emelheti az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerek alkalmazását, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják - tudósított a The Washington Post.

A múlt hónap végén Washington engedélyezte Ukrajnának, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket, ha korlátozottan is, de oroszországi (belgorodi) katonai célpontok ellen is használhatja.

Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok nemrégiben úgy döntött, hogy minden, más nemzet által megrendelt Patriot egységet Ukrajnának szállít mindaddig, amíg teljesen fel nem fegyverzi Kijev légvédelmét.

Charlie Dietz őrnagy, a Pentagon szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette:

Kijevnek engedélyezték, hogy az Egyesült Államok által szállított légvédelmi rendszereket használja arra, hogy az orosz repülőgépeket leszedje az égről, még akkor is, ha azok orosz légtérben vannak.

Ez a döntés kifejezetten azért lenne fontos Ukrajna számára, mert Oroszország az UMPK kitek fejlesztésével képessé vált arra, hogy vadászbombázói a frontvonaltól 60-70 kilométerre (sokszor még orosz felségterületről) indítsák útnak többtonnás halálos terhüket.

A Washington Post beszámolója szerint egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztviselő ezzel kapcsolatban megjegyezte:

Soha nem volt korlátozás arra vonatkozóan, hogy az amerikai légvédelmi rendszereket ne használhatnák orosz területen repülő orosz repülőgépek lelövésére.

Az amerikai újság szerint az egyik különösen figyelemre méltó eset januárban történt, amikor Patriot légvédelmi rakétarendszer segítségével sikerült lelőniük egy orosz Berijev A-50-es légtérellenőrző repülőgépet az Azovi-tenger felett.

Valójában erre az állításra semmi bizonyíték nincs, megbízható orosz források szerint a saját légvédelmük okozta a repülőgépek vesztét, ráadásul a találat kívül esik a Patriotok hatótávolságán. Hasonlóan az orosz légierő 2023 májusában orosz területen elszenvedett súlyos veszteségét is a Berlin által átadott PAC-2 okozta.

Ukrajna lényegében még egyszer sem használta bizonyítottam az Egyesült Államoktól kapott légvédelmi eszközöket Oroszország légterében, amely így inkább Charlie Dietz őrnagy állítását támasztja alá, és az engedély valószínűleg csak az elmúlt hónapban került kiadásra.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban