Nagyon súlyos biztonsági rést talált a keleti nagyhatalom Amerika pajzsán: pánikolnak Washingtonban
Globál

Nagyon súlyos biztonsági rést talált a keleti nagyhatalom Amerika pajzsán: pánikolnak Washingtonban

Portfolio
A The New York Post június 20-i jelentése szerint kínai vállalatok több amerikai államban is mezőgazdasági földterületeket vásároltak, amelyek közvetlen közelében stratégiai fontosságú katonai létesítmények találhatók. Az ügy komoly aggodalmakat váltott ki az amerikai biztonsági intézményeken belül, mivel fennáll a gyanú, hogy ezek a földvásárlások kémkedési célokat szolgálhatnak.

A jelentés szerint a kínai cégek által megvásárolt területek között olyan fontos katonai bázisok is szerepelnek, mint a floridai MacDill légibázis, a kaliforniai Camp Pendleton tengerészgyalogsági bázis, az észak-karolinai Fort Liberty (korábban Fort Bragg) és a texasi Fort Cavazos (korábban Fort Hood). Egy térképet is közzétettek, amely bemutatja ezeket a területeket és azok közelségét az amerikai katonai létesítményekhez. Robert S. Spalding III., az amerikai légierő nyugalmazott vezérőrnagya szerint

a stratégiai helyszínek közelsége miatt ez aggasztó.

A korábbi parancsnok hangsúlyozta, hogy ezek a helyszínek hírszerzési adatgyűjtésre is alkalmasak lehetnek, és a tulajdonosok befolyásolhatják a helyi politikát is.

Az Egyesült Államok jogrendszere lehetővé teszi más országok vállalatai számára, hogy mezőgazdasági földterületbe fektessenek. A külföldiek által birtokolt földek 31%-ával kanadai befektetők vezetnek, őket követik holland, olasz, brit és német befektetők. Kína mindössze az USA mezőgazdasági földterületeinek 0,3%-át birtokolja. A jelentések szerint ezek a kínai földtulajdonosok könnyedén drónokat repíthetnek a katonai helyszínek fölé vagy megfigyelő eszközöket telepíthetnek. A Pentagon különösen aggódik amiatt, hogy ezek az eszközök kémtevékenységre használhatók fel.

Nem lenne egyedülálló, ha pilóta nélküli drónokat vetne be Peking a katonai célpontok megfigyelésére, korábban már tajvani és japán katonai támaszpontokat is figyeltek meg az eszközök segítségével.

Az ellenlépések sem maradnak el az aggasztónak ítélt folyamat elhárítására. Joe Biden amerikai elnök idén májusban azt javasolta, hogy ha nyolc kiemelt fontosságú amerikai katonai támaszpont 100 mérföldes körzetében történik földeladás, azt vizsgálja felül a szövetségi Külföldi Befektetések Bizottsága (CFIUS). A bizottság ezt szabályként beépítette működésébe. Emellett több állami törvényt fogadtak el, amely megtiltja a külföldi befektetőknek történő eladását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
árvíz