Merész kísérletezésbe kezdtek Amerikában, súlyos hatásai lehetnek Európára
Globál

Merész kísérletezésbe kezdtek Amerikában, súlyos hatásai lehetnek Európára

Portfolio
Egy új tanulmány szerint a hőség enyhítése érdekében Kaliforniában alkalmazott geomérnöki technikák fokozhatják az Európában tapasztalható hőhullámokat - írja a The Guardian.

A geomérnökség (geoengineering) azon technológiák összefoglaló neve, amelyekkel a szakemberek, mesterségesen beavatkozva a bolygó ökoszisztémájába, igyekeznek harcba szállni az éghajlatváltozás ellen.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikált tanulmány szerint

az Egyesült Államok nyugati partján alkalmazott geomérnöki technológiák - nem várt módon - hosszú távon fokozhatják az Európában tapasztalható hőhullámokat.

A Kalifornia államban többek között felhőfényesítéssel igyekeznek tenni a területet sújtó extrém hőhullámok ellen. Egy ilyen beavatkozás során fényvisszaverő (általában tengeri sót tartalmazó) aeroszolokat juttatnak az óceán feletti rétegfelhőkbe, melynek következtében azok több napsugárzást képesek visszaverni.

A tanulmány szerint ezeknek a beavatkozásoknak hosszú távú és nehezen megjósolható következményei lehetnek.

A kutatók számítógépes modelleket felhasználva, két különböző régióban végrehajtott felhőfényesítő műveleteket szimuláltak. Az egyik a 2010-es éveket jellemző éghajlati viszonyokkal dolgozott, míg a másik a 2050-re jósolt viszonyokat vette alapul.

A 2010-re vonatkozó szimuláció szerint az Alaszka melletti műveletek 55%-kal csökkentették a veszélyes hőségnek való kitettség kockázatát a célterületen, míg a Kaliforniában alkalmazott felhőfényesítéssel csak 16%-os mérséklődést értek el.

2050-re azonban már más hatásai lehetnek ugyanazon beavatkozásoknak, az addigra jócskán megváltozó éghajlati viszonyok miatt (mint például az Atlanti-óceán meridionális áramlási rendszer, az AMOC lassulása). A szakértők szimulációi szerint az Alaszkában alkalmazott felhőfényesítésnek a század közepén már jóval szerényebb hatása lenne. Ha pedig a kaliforniai régióban alkalmazzák, egyenesen a kívánt hatás ellenkezőjét érik el vele: a terület egyre forróbbá válhat.

Mindkét szimuláció vizsgálta a felhőfényesítési eljárások kihatását a szélesebb környezetre. Míg a 2010-es években végrehajtott geomérnöki eljárás következményeként Európában is kisebb mértékben csökkentek volna a hőhullámok, addig a 2050-re vonatkozó szimuláció szerint

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN VÉGREHAJTOTT FELHŐFÉNYESÍTÉS FOKOZHATJA A HŐMÉRSÉKLETET AZ EURÓPAI KONTINENSEN.

A szerzők szerint az eredmények azért "ijesztőek", mivel jelenleg a világ legtöbb részén kevés vagy semmilyen szabályozás nincs érvényben ezen technikák alkalmazásával kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy egyes országok, városok, vállalatok vagy akár gazdag magánszemélyek is megpróbálhatják módosítani helyi éghajlatot, ami akár máshol élő emberek környezetére is kihatással lehet.

Ausztráliában már több, mint négy éve próbálkoznak felhőfényesítő technikákkal a Nagy-korallzátony lehűtése érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
árvíz