Leadta a vészjelzést a Duma-képviselő: a pokol vár Oroszországra a háborút megjárt fegyencek miatt
Globál

Leadta a vészjelzést a Duma-képviselő: a pokol vár Oroszországra a háborút megjárt fegyencek miatt

Portfolio
A hivatalosan ellenzékinek számító orosz Kommunista Párt egyik képviselője, Nyina Osztanyina egy interjúban azt mondta, a hatóságoknak többet kellene tenni az ukrajnai háborúban harcoló és amnesztiával hazatérő elítéltek ellen, ellenkező esetben még „a jelenleginél is több erőszakos bűncselekményt” fognak elkövetni – írja a Reuters.

Elítélteket még a néhai Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér kezdett el toborozni az ukrajnai háborúba 2022 őszén. A zsoldossá vedlett fegyencek fontos szerepet játszottak Bahmut 2023 májusi bevételében, ugyanakkor óriási veszteségeket szenvedtek az első világháború lövészárok-háborújára emlékeztető harcokban.

Az egy évvel ezelőtti Prigozsin-lázadást követően az elítéltek toborzását az orosz védelmi minisztérium vette át, és Storm Z, illetve Storm V néven rohamosztagokat hozott létre belőlük, a Wagner csoporthoz hasonlóan ágyútöltelék-szerepben.

A hat hónapot leszolgált fegyencek elnöki amnesztiát kapnak, és visszatérhetnek a társadalomba.

A sokszor erőszakos bűncselekményekért elítélt férfiak azonban hazatérve folytatják bűnöző életmódjukat, veszélyt jelentve a lakosságra.

A háborúba olyan sok elítélt jelentkezett, hogy egyes börtönök már bezárás előtt állnak, annyira megfogyatkozott a fegyencek száma.

A kommunista képviselő szavai ritka beismerést jelentenek azzal kapcsolatban, hogy a háborút megjárt elítéltek súlyos problémákat okoznak a helyi közösségeknek.

Osztanyina azt mondta,

a bűnüldöző szerveket kötelezni kell arra, hogy rendszeresen figyelemmel kísérjék a volt katonákat, valamint segítsék őket a munkakeresésben és a társadalomba való visszailleszkedésben. Hozzátette, meg kell védeni a társadalmat ezektől az emberektől.

Az Állami Duma családvédelmi bizottságának elnökeként Osztanyina azt mondta, arra számít, hogy a közeljövőben törvényjavaslat lesz az ügyben, és arra kérte a képviselőket, hogy siessenek a beterjesztéssel.

Az elmúlt hetekben több, az ukrajnai háborút megjárt elítélt által elkövetett bűncselekmény is borzolta a kedélyeket Oroszországban. Szibériában egy volt katona brutálisan meggyilkolt egy 12 éves kislányt, a holttestét pedig kútba dobta. Egy másik részegen halálra rugdosott egy férfit. Egy volt Wagner-zsoldost pedig a múlt héten 14 év börtönre ítélték, miután megölte 4 éves mostohalányát a feleségével történt veszekedés során.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
árvíz