Élesben is bevetette Moszkva a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét – Mit tud a legendás Sz-500-as?
Globál

Élesben is bevetette Moszkva a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét – Mit tud a legendás Sz-500-as?

Az ukrán vezérkar múlt héten közölte, hogy Oroszország új fegyvert vetett be a Krím-félszigeten: a gyengélkedő SZ-400-as légvédelmi rendszereket a csúcsmodern SZ-500 Prométheusszal egészítették ki, ami Moszkva szerint lényegében minden repülő célpont ellen hatékony. Nézzük, mit lehet eddig tudni az oroszok új csodafegyveréről.

Az orosz nagy hatótávolságú légvédelem gerincét mindezidáig az SZ-300-as és SZ-400-as rendszerek jelentették, mostanra azonban úgy tűnik, hogy Moszkva is belátta: egyik fegyver sem nyújt olyan jó teljesítményt, mint amit a reklámszövegekben hangoztattak.

A legnagyobb számban rendelkezésre álló SZ-300-asokat számos kritika érte már amiatt, hogy sem merevszárnyas repülőgépek, sem kisebb drónok ellen nem túl hatékonyak (a szíriai és iráni haderő alkalmazásában is elég gyenge teljesítményt nyújtottak az izraeli vadászbombázók ellen), az SZ-400-asról pedig a fegyverrendszer beszerzése érdekében az amerikaiakkal is összevesző (ezáltal az F-35-ös programból kieső) Törökország fogalmazott meg negatív kritikákat. Ankara tesztjei szerint az orosz exportfegyverek ékkövének számító rakétarendszer a közepes és nagy magasságban haladó vadászgépek ellen valóban hatékony,

az alacsonyan repülő drónokkal már meggyűlik a baja.

С-400_«Триумф» (1)
A Prométheusz elődje: az SZ-400-as felemás teljesítményt nyújt a frontvonalakon. Forrás: Sokolrus via Wikimedia Commons

Moszkva a Prométheusz alkalmazásával saját bevallása szerint egy csapásra orvosolta az orosz légvédelem minden problémáját. A fegyverrendszer hivatalos hatótávolsága a ballisztikus rakéták elfogására tervezett 77N6 és 77N6-N1 rakétákkal 600 kilométer, a konvencionális repülőgépek lelövésére használt 40N6M rakétákkal pedig 500 kilométer körül mozog.

A Kreml ráadásul állítja, hogy a fegyverrendszer lényegében minden repülő célpontot képes lelőni, a drónoktól kezdve a hiperszonikus „cirkálórakétákon” át

az alacsony föld körüli pályán keringő műholdakig, amit érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen a fegyver az oroszok szerint maximum 200 kilométer magasra tud ellőni (ami az alacsony föld körüli pálya alsó határa.

Az SZ-500 reakcióideje a célpont észlelésétől az első rakéta kilövéséig papírforma szerint kevesebb mint négy másodperc (az SZ-400-asnál ez a reakcióidő 10 másodperc), a lokátorrendszer pedig egyidejűleg tíz célpont azonos időben történő követésére alkalmas.

Ilyen képességekhez meglehetősen nagy „csomagra” is van szükség, egy Prométheusz nem kevesebb mint hét komponensből áll:

  • A legfontosabb értelemszerűen a vertikális rakétaindító (TEL), ami jelen esetben egy BAZ-69096-os 10x10-es páncélozott teherautóra szerelt 77P6-ost jelent.
  • Két kisebb BAZ teherautó hordozza a fegyverrendszer „agyát”, a 55K6MA és a 85Zh6-2 parancsnoki központot.
  • Négy másik BAZ-re pedig a rendszer által használt különféle lokátorokat szerelik fel.

Bár hivatalos információ erről még nincs, de biztosra lehet mondani, hogy a lokátorok és a parancsnoki központok egy időben több TEL rendszer irányítására is alkalmasak, egy orosz légvédelmi üteg általában 4-5 ilyen fegyverrel van felszerelve.

Az SZ-500-as pontos képességei egyelőre teljesen ismeretlenek, mivel a légvédelmi rendszer mindezidáig nem vett részt éles bevetésen.

Mint minden más, tesztpályáról frissen kigurult fegyver esetében, itt is jó esély van rá, hogy az első példányok valós harctéri körülmények között a valószínűleg erősen megkozmetikázott orosz statisztikánál rosszabb teljesítményt fognak nyújtani.

Az ukrán hírszerzés szerint egyelőre csak a Kijev által gyakran támadott Krím félszigeten állomásoznak Prométheuszok, melyek feladata a már kétszer megrongált Kercsi híd védelme. A fegyverek teljesítményét valószínűleg nem csak a Nyugat és Oroszország fogja árgus szemekkel követni: az orosz fegyveripartól nagyban függő India is érdeklődik az SZ-500-asok iránt.

Bár az orosz légvédelem párhuzamosan majd egy tucat, különböző hatótávolságú légvédelmi fegyvert tart szolgálatban, az ukrajnai háború tapasztalatai egyelőre azt mutatják, hogy a kisebb drónok és a modern nyugati ballisztikus rakéták ellen a hatékonyságuk finoman szólva is korlátozott. Moszkvának meglehetősen nagy szüksége van a modernebb légvédelmi eszközökre, így várható az, hogy az SZ-500-asok az orosz gyártókapacitás lehetőségei szerint maximális szerepet fognak vállalni a konfliktus további részében.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború kedd percről percre