Koronavírus: kiderült, mi lehet kulcs, ami rengeteg embert megmentett a világjárványtól
Globál

Koronavírus: kiderült, mi lehet kulcs, ami rengeteg embert megmentett a világjárványtól

Portfolio
Egy friss kutatás szerint egyes emberek immunrendszere teljesen máshogy reagál a koronavírusra, ezért lehetséges, hogy ők nem kapják azt el akkor sem, ha ki vannak téve a fertőzésveszélynek - számolt be a The Guardian.

Korábban a kutatók nem tudták megmondani, hogy valakinél a miért nem alakul ki Covid-19 fertőzés, azonban angol orvosok frissen publikált tanulmánya szerint megtalálták a megoldást.

A University College London (UCL) kutatói szándékosan kis adag Covid-vírust juttattak egészséges felnőttek szervezetébe, hogy megfigyeljék a vírusra adott immunválaszukat.

Az eredmények azt mutatták, hogy az orrban lévő speciális immunsejtek képesek már a legkorábbi stádiumban elhárítani a vírust, még mielőtt teljes fertőzés alakulna ki.

Azoknál az embereknél, akik nem kapták el a fertőzést, magas volt a HLA-DQA2 nevű gén aktivitása. Ez a gén segít jelezni az immunrendszernek a vírusok jelenlétét.

A 2021-ben készített kutatás keretében 36 egészséges, korábban Covid-19-el nem fertőződött és oltatlan felnőtt önkéntesnek adtak be kis dózisú vírust orron keresztül. A kutatók 16 önkéntesnél figyelték meg részletesen az immunsejtek aktivitását a vérben és az orrnyálkahártyában.

Az önkénteseknél háromféle kimenetelt különböztettek meg. Volt, aki

  • tartósan megfertőződött (6 fő),
  • aki átmenetileg pozitív tesztet produkált, de teljesen nem fertőződött meg (3 fő),
  • és voltak, akik egyáltalán nem kapták el a vírust, de az immunválasz kimutatható volt náluk (7 fő).

Az utóbbi két csoportnál magas háttéraktivitást figyeltek meg a HLA-DQA2 nevű génben még a vírus teljes szétterjedése előtt. Ez az "antigénprezentáló" sejtekben található gén segít jelezni az immunrendszer számára a veszélyt. Amikor egy idegen anyag, például egy vírus bejut a szervezetbe, ezek a sejtek megkötik az idegen anyag darabjait és bemutatják azokat az immunrendszer T-sejtjeinek. Ez a bemutatás aktiválja a T-sejteket, amelyek elindítják az immunválaszt, hogy elpusztítsák a betolakodót.

Azoknál, akik rövid ideig bizonyultak csak pozitívnak, gyors immunválaszt regisztráltak az orrsejtekben már egy napon belül. Ezzel szemben azoknál, akiknél teljes fertőzés alakult ki, átlagosan öt nappal lassabb volt ez a válasz, amely lehetőséget adott a vírusnak arra, hogy megtelepedjen a szervezetükben.

Marko Nikolić, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények alapján már sokkal többet tudunk arról, hogy mi történik a szervezetben nem sokkal azt követően, hogy bekerül a vírus.

Most már sokkal jobban megértjük az immunválaszok teljes skáláját. Ez jó alapot adhat olyan lehetséges kezelések és vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek utánozzák ezeket a természetes védekező mechanizmusokat

- magyarázta az eredményeket Nikolić.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború kedd percről percre