Az EU-ra is átterjedhet a közel-keleti konfliktus? – Uniós tagállamot ért fenyegetés az Irán-barát terrorszervezet részéről
Globál

Az EU-ra is átterjedhet a közel-keleti konfliktus? – Uniós tagállamot ért fenyegetés az Irán-barát terrorszervezet részéről

MTI
A libanoni kormány csütörtökön jelezte, hogy fenn akarja tartani a Ciprushoz fűződő baráti viszonyt, miután előző nap az országban jelentős hatalommal bíró Hezbollah síita fegyveres mozgalom Izrael mellett Ciprust is megfenyegette.

Abdalláh Buhabib libanoni külügyminiszter kijelentette: számítanak Ciprus pozitív közreműködésére is a közel-keleti térség stabilitásának biztosításában. 

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán „megbízható forrásokból származó információkra” hivatkozva azt állította, hogy Izrael megpróbál hozzáférést szerezni a ciprusi légitámaszpontokhoz a Libanon elleni támadásokhoz, és ha Nicosia erre engedélyt ad,

a Hezbollah a háborúban részes félnek fogja tekinteni a szigetországot, a földközi-tengeri létesítmények pedig katonai célpontokká válnak.

Hozzátette, hogy információi szerint az izraeli hadsereg Cipruson a libanoniakhoz hasonló hegyvidéki területeken gyakorlatozik, valamint ciprusi repülőtereket is használnak.

Ciprus csütörtökön visszautasította a fenyegetést, Konsztantinosz Letübiotisz kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy Naszrallah állításai nem felelnek meg a valóságnak, és jelezte: hazája továbbra is szeretné fenntartani barátságos kapcsolatát Ciprussal.

Naszrallahot egyes libanoni politikusok arra figyelmeztették, hogy megjegyzései árthatnak Libanon Ciprushoz és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy

az uniós tagállam Ciprus elleni fenyegetés egyúttal az EU összes tagállama ellen irányul.

Ciprus és Libanon szoros kapcsolatot ápol egymással azóta, hogy a szigetország több ezer menekült libanoni számára nyújtott menedéket az 1975 és 1990 közötti libanoni polgárháború idején. Sok libanoni állampolgár az ország gazdaságának 2019 végén bekövetkezett összeomlását követően ismét Ciprusra költözött.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború kedd percről percre