Súlyos problémával szembesült a nyugati szuperhatalom: lehet, hogy egy az egyben a kukába kerül a szupermodern vadászgép fejlesztése
Globál

Súlyos problémával szembesült a nyugati szuperhatalom: lehet, hogy egy az egyben a kukába kerül a szupermodern vadászgép fejlesztése

Portfolio
Bajban van az Egyesült Államok a csúcsmodern vadászgépek fejlesztésénél. Az F-35-ösket fejlesztő Lockheed Martin folyamatosan késedelmekkel áll elő, míg a Boeing teljesítménye egyszerűen nem felel meg az elvártnak – írja a Defense One.

A múlt héten egy meglepő nyilatkozatra lettek figyelmesek az amerikai hadiiparban jártas szakemberek: David Allvin tábornok elutasította, hogy elkötelezze magát a jövőbeli Next Generation Air Dominance (NGAD) repülőgép megépítése mellett. A kijelentést azért kap nagy figyelmet, mivel korábban ez a program felelt azért, hogy a jövőben is biztosítsa az Egyesült Államok légifölényét a riválisokkal szemben. A Frank Kendall, az amerikai légierő tisztségviselője elmondta, hogy a költségvetési megszorítások miatt felül kell vizsgálni a projektet.

Csak hogy tisztázzuk, a tanácskozás még folyamatban van. Még nem született döntés. Sok nagyon nehéz lehetőséget vizsgálunk, amelyeket mérlegelnünk kell

– mondta Allvin. Washington még 2024-ben szeretné kihirdetni, hogy melyik hadiipari vállalat nyeri el a csúcsmodern gépek fejlesztésének lehetőségét, de előfordulhat, hogy már jövőre csúszik a dátum. A késlekedés hátterében az sejlik fel, hogy nem igazán alakul kedvezően a két jelölt versenye. A Boeing vezetésével kapcsolatban több kritikát is megfogalmaztak korábban, a Lockheed Martin pedig állandó késésekkel és nem túl költséghatékony fejlesztéseiről híresült el.

Az NGAD esetleges eltörlésével viszont éppen a Lockheed Martin járhatna jól, hiszen az szinte automatikusan a jelenleg is szolgálatban lévő F-35-ösök szolgálati idejét.

A Defense One információi szerint a verseny egyébként is inkább az ötödik generációs vadászgépet kifejlesztő cég oldalára billen, mivel a nehézségek ellenére több tapasztalata van hasonló projektekben, valamint a vezetőséget is megbízhatóbbnak találja a légierő. Az NGAD várhatóan nagyon drága, körülbelül 300 millió dolláros gépeket fog majd jelenteni, de a drónokkal kapcsolatos új ismeretek a légifölényt biztosító program újragondolására késztetik az amerikaiakat.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrajnai harckocsi Donbaszban