Történelmi: emberemlékezet óta nem utálták ennyire mindkét elnökjelöltet az amerikai választók
Globál

Történelmi: emberemlékezet óta nem utálták ennyire mindkét elnökjelöltet az amerikai választók

Portfolio
A Pew Research Center új kutatást hozott nyilvánosságra nemrég, amelyben arról számolnak be, hogy évtizedek óta nem volt ilyen magas azon amerikai választópolgárok aránya, akik mindkét elnökjelöltről negatív véleménnyel vannak.

A 2024-es amerikai elnökválasztásig körülbelül öt hónap van hátra,

az amerikaiak negyede pedig kedvezőtlenül vélekedik mindkét nagy párt jelöltjéről,

a hivatalban lévő demokrata Joe Bidenről és republikánus elődjéről és lehetséges utódjáról, Donald Trumpról. Ez a legmagasabb arány a választási kampány ezen szakaszában végzett felmérésekben egészen az 1988-as választásokig visszamenőleg, és egyben majdnem kétszer olyan magas, mint négy évvel ezelőtt, amikor az amerikaiak 13 százaléka fejezett ki hasonló véleményt.

Ez elsősorban Biden népszerűségvesztésének köszönhető: a 2020-as 46 százalékról mostanra 37 százalékra zuhant a róla alkotott pozitív nézetek aránya,

miközben Trump összességében 39 százalékon áll jelenleg, ami megfelel a korábbi eredményeinek (2016-ban az amerikaiak 37, míg 2020-ban 42 százaléka volt róla kedvező véleménnyel.)

Az amerikaiak valamivel több mint egyharmada (36%) vélekedik egyszerre kedvezően Trumpról és kedvezőtlenül Bidenről. Ezzel szemben közel ugyanennyien (34%) ítélik meg pozitívan Bident, de negatívan Trumpot. Mint már említettük, negyedük bír lesújtó véleménnyel mindkét jelöltről, míg mindössze 3 százalékuk gondol elismerően mindkettejükre.

A mindkét jelöltet elutasítók (double haters) aránya 1988 óta sosem volt még ilyen magas,

legutóbb a 2016-ban, Hillary Clinton és Trump párharcakor mért 20 százalék volt a legkirívóbb adat ebből a szempontból. Azelőtt 13 százalék volt a legmagasabb érték.

2016 óta folyamatosan megfigyelhető jelenség, hogy egyik jelöltet sem látja az amerikai közvélemény abszolút többsége (több mint 50 százaléka) kedvező fényben. Összehasonlításképp, 1988 és 2012 között minden választáson legalább egy jelölt rendelkezett minimum 50 százalékos népszerűséggel, bár ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül a népszerűbbik nyert volna (2004-ben ráadásul mindkét jelöltnek legalább 50%-os volt a népszerűsége).

Ebben az időszakban három jelöltnek volt 60 százalékos vagy afeletti pozitív megítélése: a demokrata Michael Dukakisnak 1988-ban, Bill Clintonnak 1996-ban és a republikánus George W. Bushnak 2000-ben. Jól mutatja az is az amerikai közvélemény polarizációját, hogy

a jelöltek népszerűségi mutatói az ellenoldal tagjai körében lényegesen negatívabbá váltak a néhány évtizeddel ezelőtti szinthez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ukrán btr