Pusztító háborút kockáztat Kína lépése, az ősi riválissal kerülnek szembe a vitatott területen
Globál

Pusztító háborút kockáztat Kína lépése, az ősi riválissal kerülnek szembe a vitatott területen

Portfolio
A japán kormány a kínai parti őrség eszkalációjára számít a Kelet-kínai-tenger vitatott vizein, miután Peking új törvényt vezetett be, amely lehetővé teszi mindazok őrizetbe vételét, akik belépnek az általa saját tengeri területének tekintett vizekre. Ez növelheti a két ország közötti konfliktusokat - írja a South China Morning Post.

Peking felügyeletet követel a Kelet-kínai-tengeren található Szenkaku-szigetek felett, de a hivatalosan Japánhoz tartozó szárazföldekre szóló igényeket Tokió elutasítja. A Kínában június 15-én hatályba lépett kínai törvény értelmében az ország parti őrsége legfeljebb 30 napig tartóztathatnak vizsgálati fogságban bárkit, aki behatolt Kína felségvizeire. Ez az időszak további 30 nappal meghosszabbítható, ha a vizsgálat bonyolultnak minősül. Tokió figyelemmel kíséri a Dél-kínai-tengeren található vitatott szigetek és zátonyok körüli fejleményeket is. Ott szintén területi vita van a keleti nagyhatalom és a Fülöp-szigetek között, amely előrevetítheti, hogy mire számíthat Japán.

Maszajuki Maszuda, a tokiói Nemzeti Védelmi Tanulmányok Intézetének Kína-osztályának vezetője szerint Hszi Csin-ping kínai elnök 2023 november végi látogatása a parti őrség sanghaji főhadiszállásán sorsfordító volt, akkor adta ki ugyanis az államfő az utasítást, hogy erősítsék meg a „bűnüldözési műveleteket”. A hatóság válaszul kidolgozta azon külföldi halászhajók ellenőrzésére irányuló program részleteit, amelyek kínai vizeken tevékenykednek.

Mivel Peking igényt tart a Szenkaku-szigetcsoport körüli vizekre is, ez lehetővé teszi számukra japán hajók feltartóztatását is ezen területeken.

A japán médiában már korábban is jelentek meg beszámolók arról, hogy kínai járőrhajók üldözték és megpróbálták megállítani japán halászhajókat ezeknél a vitatott szigeteknél. Maszuda szerint nagyon valószínű, hogy az új törvény értelmében hamarosan ismét próbálkoznak majd ezzel.

Japán nem hajlandó elismerni Kína igényét ezekre a szigetekre és az általa végrehajtott bűnüldözési akciókat. De nehéz lesz megállítani ezeket az akciókat; Japánnak meg kell erősítenie saját tevékenységét ezen térségben

- tette hozzá az elemző.

Az egyelőre nem lehet megmondani, hogy vezethet-e összecsapásokig a kínai parti őrség nyomulása, azonban az bizonyos, hogy Tokiónak az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítania a saját területei megvédésére.

A Dél-kínai-tengeren zajló események intőek lehetnek a keleti katonai hatalom számára, mivel arra figyelmeztetnek, hogy Peking hajlandó incidensekig is elmenni, hogy a saját akaratát érvényesítse.

A két ország tengeri képességeinek összehasonlításánál egyértelműen Kína felé billenne a mérleg nyelve, viszont az Egyesült Államok vélhetően nem nézné tétlenül, ahogy a szövetségese összecsap a kínai haditengerészet egységeivel a területi vitában. Egyelőre viszont ettől nem kell tartani, viszont Tokiónak fel kell készülnie az esetleges eszkalációra.

Címlapkép forrása: Kyodo News Stills via Getty Images

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán btr