Mindent bevet Moszkva, hogy újra naggyá tegye a félelmetes kémszervezetét
Globál

Mindent bevet Moszkva, hogy újra naggyá tegye a félelmetes kémszervezetét

Portfolio
Oroszország igyekszik ellensúlyozni a németországi pozícióveszteségeit, mivel Berlin több orosz diplomatát is kiutasított az országból. A kampányban szinte minden követ megmozgatnak az oroszok – írja a Kyiv Independent.

Moszkva próbál minél több kémet toborozni magának az európai országokban, hogy képesek legyenek aláásni a riválisok politikáját. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) működési nehézségeket tapasztalt, mivel a szervezet által készített hírszerzési jelentések jelentősen alulbecsülték az ukrajnai ellenállás mértékét a háború kirobbanása előtt. A hibák miatt az orosz hatóságok az FSZB több vezetőjét is felelősségre vonta, amely problémát okozott a vezetésben. A következő gondot az jelentette, hogy a 2022-es februári inváziót követően az európai országok az orosz követségeken dolgozó alkalmazottak százait utasították ki, ezzel jelentősen gyengült Moszkva külföldi kémhálózata.

A német hatóságok bejelentése szerint az FSZB vissza szeretné szerezni a korábbi pozícióját az ellenséges országokban, ezért pedig minden eszközt bevetnek: hatalmas fizetéseket ígérnek, valamint zsarolással próbálnak rábírni embereket, hogy adjanak át érzékeny információkat az oroszoknak.

A pénzszórást jól mutatja egy tavalyi eset, amikor két embert kaptak el azzal, hogy Moszkvának kémkednek, nekik összesen 428 560 dollárt folyósított az orosz kémszervezet.

Az FSZB elsősorban a német diplomatákat igyekszik meggyőzni és minden lehetőséget kihasználnak a kompromittálásra. Vlagyimir Putyin orosz elnök helyzetét azonban nem könnyíti meg az, hogy vélhetően számos hírszerző tiszt menekült el az országból még 2022-ben. A disszidálás elkerülése érdekében az FSZB harmadik katonai kémelhárítási igazgatósága (DKVR) – amely az orosz hadsereg után kémkedik és megakadályozza a disszidálást – az ügynökség legnagyobb részlegévé vált, mondják biztonsági elemzők.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
árvíz