Megállíthatatlanul terjed az új járvány, tényleg félni kell a húsevő baktériumtól?
Globál

Megállíthatatlanul terjed az új járvány, tényleg félni kell a húsevő baktériumtól?

Portfolio
Egyre nő a húsevő baktérium okozta fertőzések száma Japánban, amely megbetegedés súlyos esetben akár 2 nap alatt is végzetes lehet. A Bloomberg cikkében összeszedte, hogy mire kell figyelni a betegséggel kapcsolatban és hogy mennyire kell tartanunk tőle. Ebben kiemelik, hogy ugyan nőnek az esetszámok, a betegség még mindig ritkának mondható, és a fertőzések jócskán elmaradnak a Covid és az influenza számaitól.

Mi az az STSS?

Korábban már beszámoltunk a Japánban idén már több mint 1000 főt megfertőző, Streptococcus által okozott húsevő baktériumról. A Streptococcus által okozott szindróma (STSS) ugyan még mindig ritka betegségnek számít, jelenleg Japánban egyre nő a fertőzöttek száma.

Az egészségügyi hatóságok június elejétől több mint 1000 húsevő baktérium esetről számoltak be, ami már most meghaladja a 2023-as év egészére bejelentett 941-es rekordszámot.

Japánban már 1999 óta követik nyomon a betegség előfordulását.

Mi okozza az STSS-t?

Az STSS-t az A csoportú Streptococcus baktérium okozza. Ez a baktériumtörzs gyermekeknél gyakran torokgyulladást és duzzanatot okozhat, közismertebb neve a "torokgyík". Ha azonban a baktérium átterjed a mélyebb szövetekbe és a véráramba, a tünetek gyorsan súlyosbodhatnak.

Mennyire veszélyes a húsevő baktérium?

A betegséggel kapcsolatban a legaggasztóbb dolog a lefolyásának gyorsasága. Ken Kikuchi, a Tokiói Női Orvosi Egyetem professzora szerint a legtöbb haláleset a fertőzést követő 48 órán belül következik be, így az orvosoknak kevés idejük marad a betegség felismerésére és kezelésére. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint 10 fertőzöttből három belehal a betegségbe.

Fontos megjegyezni, hogy az esetek még mindig ritkák, a fertőzések száma Japánban jóval alacsonyabb, mint az influenzáé vagy a Covidé. Utóbbi esetében Japánban idén június 9-ig több mint 764 000 fertőzés történt, 5000 kórház jelentése szerint.

A japán egészségügyi minisztérium azt tanácsolta a turistáknak, hogy a járvány miatt nem kell lemondani az utazási terveket.

A húsevő baktérium fertőzésének tünetei

Az STSS első tünetei hasonlóak az influenzához:

  • láz,
  • hidegrázás,
  • izomfájdalom,
  • hányinger jelentkezhet.

Azonban 48 órán belül súlyosabb tünetek is felléphetnek, mint például

  • alacsony vérnyomás,
  • gyors szívverés,
  • szapora légzés

Gyakoriak lehetnek súlyos szövődmények is, mint például szervi elégtelenség és sokkos állapot.

Hogyan kezelhető a húsevőbaktérium-fertőzés?

Az STSS nem kezelhető otthoni pihenéssel. A betegek kórházi ellátásra szorulnak, ahol intravénás folyadékpótlással kezelik őket a sokk és a szervi elégtelenség leküzdésére. Súlyosabb esetekben műtétre is szükség lehet a fertőzött szövetek eltávolítására.

Mi okozza a magas esetszámot Japánban?

A szakértők még nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani, hogy mi okozhatta az esetszámok hirtelen megemelkedését. Kikuchi szerint a Covid korlátozások enyhítését követően számos fertőző betegség, mint például az influenza számai növekedésnek indultak. Azonban, ameddig ezek a betegségek elcsendesedtek az elmúlt időben, a húsevő baktérium fertőzésszámai tovább növekedett.

Bár a húsevő baktérium esetében ritkán fordul elő emberről emberre terjedés, kevésbé súlyos streptococcus-fertőzések könnyebben terjedhetnek és átalakulhatnak a veszélyes STSS megbetegedéssé.

A Covid-korlátozások 2022-es enyhítése után az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Hollandiában és Svédország is nőtt az invazív baktérium okozta esetek száma.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Az alapvető higiéniai szabályok betartása kulcsfontosságú: gyakori kézmosás, köhögés és tüsszentés eltakarása és a sebek megfelelő tisztítása elengedhetetlen.

Ezeken túl a szakértők azt tanácsolják, hogy nyílt sebekkel kerülni kell az úszómedencékben vagy természetes vizekben való fürdést.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán btr